15-årig världsfyra dök upp i finalen 30-åriga Larsson ankare i guldlaget

Här en av många matchhjältar då Helsingborgs TK i dag tog sitt sjunde SM-guld:
Danskan Clara Tauson som fyller 16 år om några veckor och redan är världsfyra bland juniorer.
Med seger i tredjesingeln och i dubbeln i par med Johanna Larsson bidrog Tauson starkt till 5-1-segern mot de fyra senaste årens svenska mästare.

Trots att Tauson har två år kvar som junior ligger hon alltså fyra på världsrankningen. Hon är näst yngst på topptio och skuggar där blott 14-åriga amerikanskan Cori Gauff som i år tog titeln i Franska mästerskapet och var i final i US Open.

En framskjuten placering på juniorrankningen säger inte så mycket om hur spelaren ska klara steget över till seniortouren. Men det gör däremot spelstil, fysik, rörlighet och mental styrka.

Det som talar för att Tauson en dag ska nå framgångar på WTA-touren är främst hennes stora spelkapacitet och starka fysik.
Förra hösten presenterade sig Tauson för den svenska tennispubliken då hon med sitt kraftfulla spel tog sig till final i ITF-turneringen Djursholm Ladies (föll mot Jacqueline Cabaj Awad) för att veckan efter i Stockholm Ladies ta sin första ITF-titel.

Tauson spelade inte någon av de sju matcherna i Elitseriens grundserie där Helsingborg tog andraplatsen efter Fair Play som obesegrat gick fram till klubbens nionde (!) raka final.

Då lagen möttes i grundserien tappade Fair Play inte set men då hade HTK ett betydligt svagare lag än i slutet av grundserien och i dag. Sverigetvåan Johanna Larsson har kommit in som det självklara ankaret i lagkapten Mattias Arvidssons uppställning. Larsson, 30 år, vann i grundserien sina två singlar och bidrog till tre dubbelsegrar.

Visst kändes det rätt att det var just Larsson som i dag säkrade Helsingborgs guld då hon slog in matchbollen i förstasingeln mot Cornelia Lister. Innan dess hade Sverigetvåan i par med Tauson besegrat Lister/Malene Helgö.

Bakom en 5-1-seger kan det döljas långt mer dramatik än vad siffrorna antyder men så var inte fallet i dag. Faktum är att HTK inte tappade set i de två inledande dubblarna och inte heller i tre av singlarna. Hemmafavoriternas enda seger togs i fjärdesingeln av Kajsa Rinaldo Persson som gått segrande från samtliga sina singlar i årets Elitserie.

Helsingborgs första guld sedan 2013 bröt Fair Plays fyra år långa segersvit och att det var två skånelag som möttes i final bara understryker regionens oerhört starka dominans i damernas Elitserie.

Den inleddes 2007 med Malmö-Bellevues seger och därefter har det handlat om Helsingborgs TK med sex titlar och Fair Play TK med fem.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 12 02