16-åriga Tauson såg till att Danmark tog Australian Open-titel även i år

För andra året i rad har Danmark tagit en Australian Open-titel.
Ifjol handlade det om Caroline Wozniacki.
I dag om 16-åriga Clara Tauson.

Med lördagens finalseger tog Tauson sin första Grand Slam-titel på juniortouren där hon är världstrea.

Given arvtagerska till Wozniacki som under många år varit ett av de största namnen på WTA-touren och som ifjol tog sin första Grand Slam-titel just på Melbourne Park?

Det ligger nära tillhands att peka ut de bästa juniorerna som framtida stjärnor även på seniortouren. Men många infriar inte alls förväntningarna av den enkla anledningen att de inte har vad som krävs för att ta steget upp.

En del når under junioråren stora framgångar eftersom de är större och fysiskt starkare än sina motståndare – en fördel som är borta så snart de hamnar i konkurrensen på seniortouren.

Och ja, Clara Tauson är större och fysiskt starkare än många av spelarna på juniortouren.
Samtidigt har hon visat sin kapacitet på ITF-touren. Till exempel då redan hösten 2017 då Tauson spelade Djursholm Ladies och Stockholm Ladies.
I Djursholm föll hon i final mot hemmaspelaren Jacqueline Cabaj Awad och veckan efter tog Clara Tauson i Näsbypark sin första ITF-titel.

Framför allt imponerade hon med sitt mycket kraftfulla spel. Att det redan för två år sedan räckte till framgångar på ITF-touren visar egentligen mer än dagens titel i Melbourne att Tauson har förutsättningar att bli ett stort namn även på WTA-touren.

Tauson har sin bas i Köpenhamn och coachas av bland andra sin pappa.
– Jag har ett stort team bakom mig med flera tennistränare och fystränare, berättar hon efter 6-4, 6-3 i finalen mot Leylah Annie Fernandez.

Claras morbror Michael var proffs på 1980- och en bit in på 90-talet och låg som bäst runt 100-strecket på rankningen.
– Jag tränar med honom ibland. Vi tränade ihop ännu mer tidigare då vi var i samma klubb.
Tauson representerar också Helsingborgs TK och bidrog till att klubben ifjol tog sitt första SM-guld sedan 2013 och med det bröt Fair Play TK:s mångåriga dominans.
Tauson spelade inte någon match i grundserien men kallades in till finalen där hon vann tredjesingeln och en dubbel i par med Johanna Larsson.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 26