18 år efter första GS-kvartsfinalen är Federer där för 56:e gången

Han var 19 år och spelade sin åttonde Grand Slam-turnering.
Genom att för första gången nå kvartsfinal visade Roger Federer att han en dag kanske skulle infria de högt ställda förväntningarna som i flera år funnits på honom.
I dag säkrade den snart 38-årige schweizaren för 56:e gången (!) en plats bland de åtta sist kvarvarande spelarna.

Den utvecklingen kunde förstås ingen ens gissa på då 18-rankade Federer 2001 gick till kvarten i Franska mästerskapet där han föll i raka set mot spanjoren Alex Corretja.

56 Grand Slam-kvartfinaler alltså. Nog är väl det egentligen på ett sätt minst lika imponerande som hans 20 Grand Slam-titlar.
Eller vad tycker du?

Federer utökade i dag till 9-1 inbördes mot David Goffin. 6-2, 6-2, 6-0 mot den 15-rankade belgaren som med sin final i Cincinnati Masters visade så fin form inför året sista Grand Slam.
I dag visade Thomas Johanssons adept ingenting av positivt värde.

Federer var briljant under den endast en timme och 19 minuter långa matchen på Arthur Ashe-stadion.
Världstrean har spelat bara en hardcourtturnering inför US Open och det blev bara två matcher i Cincinnati där han föll mot ryssen Andrej Rublev.

Därför förvånade det inte att Federer var lite rostig i sina två första matcher på Flushing Meadows. Men i de två sista har han övertygat stort.

Nu ska man ändå inte dra för höga växlar på det. Såväl britten Dan Evans som Goffin saknar vapen och är lätta att hantera för Federer under de snabba förhållanden som varit under dessa två dagsmatcher.

Bollen går snabbt genom luften och Federer kan dra upp ett tempo som ytterst få spelare hinner med i. Under de lite långsammare förhållandena på kvällsmatcherna blir han mer sårbar.

I kvartsfinalen väntar Grigor Dimitrov.
Den 28-årige bulgaren är inte bättre än 78:a på rankningen. Han inledde säsongen med en kvartsfinal i Brisbane men efter det har det – sett till hans stora kapacitet – varit nattsvart fram till nu.

*
Nattens stora begivenhet blir förstås mötet mellan titelförsvarande världsettan Novak Djokovic och Stan Wawrinka. Serben har 19-5 inbördes men Magnus Normans adept vann senast. Det var just i US Open och finalen där för tre år sedan då schweizaren tog sin tredje och senaste Grand Slam-titel.

Wawrinka har definitivt spelet som krävs för att besegra Djokovic men då kan han absolut inte tillåta sig att tappa fokus på sättet som skett vid några tillfällen i två av hans tre första matcher.
*
Karriärens sista juniorturnering blev inte vad Caijsa Hennemann hade hoppats. I sin US Open-debut föll hon direkt, två år yngre ryskan Oksana Selekhmeteva vann med 6-3 i skilje.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 01