18-åringen har redan skrivit historia Är nu ett av tennisens hetaste namn

Vid den här tiden förra året förlorade hon i andra omgången i en liten ITF-turnering.
I kväll spelar 18-åriga Bianca Andreescu final i en av WTA-tourens fyra största turneringar.

Den i dessa sammanhang helt omeriterade kanadensiskans framfart i Indian Wells är rena askungesagan.
Minst överraskad verkar hon själv vara.
– Mitt mål var att skriva historia och nu har jag gjort det, sa hon efter semifinalsegern mot världssexan Elina Svitolina.

Med den segern blev Andreescu första spelare som efter att ha gått in på wild card tagit sig till final i den stjärnspäckade turneringen.

Hon är yngsta finalist sedan Kim Clijsters 2001. Vid finalseger mot åttonderankade Angelique Kerber blir Andreescu yngsta mästarinna sedan Serena Williams för 20 år sedan.

Betänk att den unga kanadensiskan för bara fem månader sedan låg 242 på WTA-rankningen. Tre ITF-titlar i 25 000-dollar-turneringar vägde tyngst på hennes meritlista.

Efter att där ha lagt till ytterligare två titlar i 25:or och varit i två semifinaler i något större ITF-tävlingar klättrade hon under säsongens sista månader 90 placeringar.

Ändå gav det inte ens en föraning om vad som skulle komma under 2019.
Efter att ha kvalat in tog hon sig till final i WTA-turneringen i Auckland. Caroline Wozniacki och Venus Williams var två av spelarna som fick se sig besegrade.

Andreescu kvalade in och vann en match i Australian Open, tog sedan titeln i en 125K och nådde semi i WTA-turneringen i Acapulco.

Allt det där räckte för avancemang till en 60:e plats på listan. En fantastisk prestation som antydde att tonåringen från Thornhill en dag skulle bli att räkna med även i riktigt stora sammanhang.

Men att det skulle ske redan nu – nej, det var det nog ingen som trodde.
Vad är då förklaringen till att en spelare på fem månader förvandlas från att vara en i mängden till tourens hetaste namn?

Andreescu menar att hon redan tidigare haft spelet i sig men bara fått ut en mindre del av sin kapacitet.
– Meditation har hjälpt mig att bli fokuserad och positiv. För ett år sedan förlorade jag många matcher och det var en tuff tid. Med meditation och mindfulness lyckades jag ta mig ur det där.

Likaså hjälpte det då hon krampade i semifinalens skiljeset.
– Jag blev stressad ett tag. Men sedan tänkte jag på att jag klarat liknande saker tidigare. Då hittade jag rätt andning igen.

Satsningen gör att Kanada kan bli en stormakt i tennis

Bianca Andreescu är född i Mississauga men flyttade med sina rumänska föräldrar till Rumänien och det var också där som sjuåring började att spela tennis.

Några år senare flyttade familjen tillbaka till Kanada där det sedan ett antal år görs stora satsningar på tennis. Visserligen hade det där redan tidigare funnits några enstaka toppspelare – Carling Bassett var världsåtta på -80-talet – men det fanns ingen tennistradition att tala om.

Satsningen på att skapa en sådan har gett fantastiskt resultat.

Milos Raonic och Eugenie Bouchard slog sig in i världstoppen. Nu 19-årige Denis Shapovalov är ett av de hetaste namnen i den nya generationen och närmast bakom honom finns ett år yngre Felix Auger-Aliassime.

2014 var Bouchard med final i Wimbledon och semifinaler i Australian Open och Franska mästerskapet ett av damtennisens största namn. Sedan dess har hon inte ens varit i närheten av stora framgångar och nu är 25-åringen passerad av Andreescu.

– Att vi har flera spelare på touren hjälper till. Vi är som en familj som stöttar varandra, säger det senaste stjärnskottet.
Men säkert långtifrån det sista från Kanada.
På såväl dam- som herrsidan finns ett antal stora framtidshopp.

I kväll håller de tummarna för att Bianca Andreescus askungesaga i Indian Wells ska få ett lyckligt slut.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 17