18-åringens fantastiska bedrift ger henne inte utstakad väg till toppen

Sent på söndagskvällen tog 18-åriga kanadensiskan Bianca Andreescu titeln i Indian Wells.
Hon är förhoppningsvis mogen nog att klara omställningen från doldis till ett av tennisens hetaste namn.

Om inte annat kan hon använda sin landsmaninna Eugenie Bouchard som varnande exempel.
Det är så lätt att skriva och snacka upp unga stjärnskott då de just fått sina stora internationella l genombrott.

Jag vet inte hur många gånger vi hört att den eller den unga spelaren kommer att ta si eller så många Grand Slam-titlar. Eller att den eller den kommer att dominera sporten under många år.
Det är oundvikligt att förutsägelserna i några få fall slagit in. Men oftast visar det sig med facit i hand ha varit förhastade slutsatser.

Naturligtvis ligger det i sakens natur att vi hellre haussar än baissar en ung spelare som just slagit igenom.
Men samtidigt finns det anledning att vara försiktig med orden och att inte dra för höga växlar på en turnering.

Att den unga kanadensiskan med sin seger i en av WTA-tourens fyra största turneringar fick sitt stora internationella genombrott och i dag är ett av tennisvärldens hetaste namn råder ingen tvekan om.

Men om hon en dag kommer att skriva in sig i Grand Slams segerrullor eller blir topp-tio – nej, där väljer jag ännu så länge att passa.
Det räcker med att ösa beröm över henne för insatsen i årets första Premier Mandatory.

Med finalsegern mot världsåttan Angelique Kerber (6-4, 3-6, 6-4) blev Andreescu den fjärde yngsta segraren i turneringens historia och den yngsta sedan Serena Williams 2001.

Tonåringen från Thornhill styrde finalen mot den tretton år äldre tyskan. 41-16 i vinnande slag talar sitt tydliga språk och 31 av kanadensiskans vinnare kom från hennes mycket tunga forehand.

För fem månader sedan var hon rankad 242 och på dagens lista ligger hon 24.
Klarar hon omställningen från att vara en i mängden till en som alla snackar om?
Klarar hon att plötsligt spela med stora förväntningar på sina axlar?
De svaren låter vänta på sig.

Förhoppningsvis är Andreescu av starkare virke och av annan sort än sin sju år äldre landsmaninna Bouchard.
Hon blev hela tennisvärldens kelgris 2014. Semifinaler i Australian Open och Franska mästerskapet följdes upp av final i Wimbledon.

Efter det har vi knappt hört talas om henne i större sammanhang. Bouchard framstod snart efter genombrottet som en primadonna vars största intresse är att teckna lukrativa reklamkontrakt.

Under de senaste åren har hon uppmärksammats mer för bilderna hon lagt ut på sig själv på sociala medier än för sina resultat.
25 år gammal kan Eugenie Bouchard naturligtvis ha några riktigt bra säsonger framför sig. Men då krävs att hon tar tag i sin karriär på ett betydligt bättre sätt än vad som varit fallet sedan 2014.

Vad som hänt Bouchard sedan dess kan fungera som varnande exempel för Bianca Andreescu – i det fall hon skulle invaggas i tron att segern i Indian Wells innebär att vägen till toppen är utstakad.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 18

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.