19-åringen skrev historia i natt – Williams fjärde finalförlust i rad

Bianca Andreescu – wow!
Den 19-åriga kanadensiskans finaldebut i Grand Slam är av det mer minnesvärda slaget.

Att hon har ett stort spel, rör sig bra och är mentalt stark visste vi tidigare.
Men att hon visade det också i sin första Grand Slam-final och under förhållandena som rådde på Arthur Ashe-stadion är enastående.

6-3, 7-5 i US Open-finalen mot hemmafavoriten Serena Williams och Kanada hade fått sin första singelsegrare i Grand Slam.

Williams har nu förlorat sina fyra senaste Grand Slam-finaler. Vid några tillfällen har hon i stora matcher blivit så mentalt blockerad att det gjort ont att se på. Så var inte fallet nu. Däremot svarade hon för en med hennes mått slätstruken insats. Williams slog in bara 44 procent förstaservar och fotarbetet som imponerat tidigare i turneringen var blytungt.

Det ska ändå inte förta något av Andreescus insats. Det var ju hon som med sin starka inledning gjorde att Williams inte fick den där ledning som brukar leda till att hon slappnar av och spelar ut.

Genom att bryta Williams serve direkt satte den unga kanadensiskan tonen på matchen. Hon slog hårdare och med bättre precision än den 23-faldiga Grand Slam-segraren vars forehand var mycket bräcklig.

Andreescu hade matchboll vid 6-3, 5-1 och med facit i hand är det nog skönt för henne att finalen inte tog slut där. Om Williams tagit bara fyra game hade eftersnacket handlat endast om att amerikanskan varit under isen.

Efter att ha räddat matchbollen spelade Williams plötsligt lite mer avslappnat samtidigt som Andreescu under några game blev tyngd av stundens allvar.

De 23 000 åskådarna gjorde vad de kunde för att hjälpa Williams och även missar från kanadensiskan möttes av öronbedövande jubel.

Förmodligen hade även många äldre och rutinerade spelare haft svårt att återfå skärpan.

Att Andreescu lyckades understryker vilket starkt virke hon är gjord av. Hon höll serven till 6-5 och när Williams skulle försöka tvinga fram ett tiebreak knöt det sig åter för den snart 38-åriga amerikanskan.

Matchbollen blev en bra sammanfattning av finalen. Williams slog en andraserve som hade inte mer än styrfart och stod som fastklistrad i banan när Andreescus hårda forehandretur kom vinande.

Genom titeln klättrar hon tio placeringar och kommer att ligga femma på måndagens rankning.
Hon har ännu inte lämnat tonåren och förmodligen kommer vi att få höra talas mycket om Bianca Andreescu i framtiden.
Med det inte sagt att hon nu kommer att börja samla Grand Slam-titlar på hög.

Det finns ett antal exempel på unga spelare som åren efter sina stora genombrott har svårt att etablera sig i toppen. Den tidigare fördelen med att slå ur underläge är borta och stora framgångar ses inte längre som bonus.

Om den färska Grand Slam-segraren är mogen att hantera den situationen lika bra som den i US Open får vi svar på 2020.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 08