20 år efter första Grand Slam-titeln har Williams en 24:e för ögonen

US Open 1999.
Många trodde att det skulle bli turneringen då Venus Williams efter en final och en semi skulle ta sin första Grand Slam-titel.
Men nej, det blev ytterligare en semifinal för världstrean.
Istället skrev hennes två år yngre syster Serena fram och stal showen.
I kväll kan den snart 38-årige tennisikonen ta sin 24:e Grand Slam-titel.

Serena Williams var inför US Open 1999 rankad sexa och hade på sex tidigare Grand Slam-turneringar en åttondelsfinal som bästa resultat. På sin höjd var hon en utmanare till de största favoriterna på Flushing Meadows i New York.

Med finalsegern mot världsettan Martina Hingis inledde Williams den karriär som gör henne till en av idrottsvärldens främsta utövare alla kategorier.

Hon har i kväll två motståndare på Arthur Ashe-stadion:
Sig själv.
Härligt tuffa stjärnskottet Bianca Andreescu.

Att Williams ibland är sin värsta motståndare må vid det här laget vara ett uttjatat påstående.
Lika fullt äger det sin riktighet.

Ingen av konkurrenterna besegrar den snart 38-åriga amerikanskan om hon spelar bra. Spelar hon riktigt bra är motståndarna lika chanslösa som världsfemman Elina Svitolina var i semifinalen.

Om Williams bara hade kunnat hantera sina nerver skulle hon med bred marginal vara segerrikast genom tiderna. Men hon har vid ett antal tillfällen rasat ihop mentalt i stora matcher och skulle med en seger ikväll tangera Margaret Courts rekordnotering på 24 Grand Slam-titlar.

Faktum är att Williams inte har tagit någon sedan Australian Open 2017. Hon var mammaledig de fyra följande Grand Slam-turneringarna men US Open är ändå hennes sjunde sedan triumfen i Melbourne.

Efter det har hon tre finalförluster: Wimbledon och US Open ifjol samt årets Wimbledon där hon mot Simona Halep var mentalt blockerad. Hennes team på läktaren försökte med kroppsspråk få henne att andas lugnare men inget hjälpte och Williams såg allt mer panikslagen ut på centercourten.

-Det är så många olika känslor i en final, det är nerver och förväntningar och jag har lärt mig mycket av det som hänt. Att jag är avslappnad är viktigast av allt, säger Williams och skämtar:
-Att vara på banan är i alla fall mer avslappnade än att vara med en tvååring som släpar runt dig överallt.

Williams har tappat ett set på sina sex matcher på Flushing Meadows och störst intryck har hennes rörlighet på banan gjort. Hon är betydligt snabbare än vad vi sett under de senaste åren och har både ork och tålamod att stanna kvar längre i duellerna.

Coachen Patrick Mouratoglou säger att Williams är betydligt bättre förberedd än inför de tre senaste Grand Slam-finalerna.
-Hon var på grund av skador inte fysiskt redo i de turneringarna. Bara att hon gick till final var otroligt bra, gjort säger Mouratoglou.

Vis av händelsen i förra årets final – då Williams helt tappade det efter att ha fått varning för coachning – lär fransmannen i kväll sitta knäpptyst på läktaren.

Kanadensiskan Bianca Andreescu inledde säsongen som 107:a på rankningen där hon nu ligger 15.
Hon har i år tagit sina två första WTA-titlar och båda väger tungt.

Den första kom i Indian Wells och den andra i Premier 5-turneringen i Toronto. Där finalbesegrade hon just Serena Williams som på grund av ryggskada gav upp då hemmafavoriten hade 3-1 i första set.

Den unga kanadensiskan – enda tonåring på topp-20 – är en härlig fajter som har 7-0 i matchfacit mot topptiospelare vilket vittnar om hennes stora kapacitet.

Att döma av vad hon visat hittills är Andreescu också mycket mentalt stark och det är som om hon har en förmåga att växa med uppgiften.

Första Grand Slam-finalen är en svårare prövning än något annat och under åren har vi sett många finaldebutanter som inte kunnat hantera situationen.

Å andra sidan vet Bianca Andreescu att hon möter en 23-faldig Grand Slam-segrare som ibland är ytterst obekväm i stora matcher.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 07