2000-talets dominanter i derby som avgör var SM-guldet hamnar

Söndagens heta skånederby avgör var SM-guldet hamnar.
Malmö eller Helsingborg?
Att det handlar om ett derby skapar förstås extra spänning åt finalen som får ännu mer krydda av att det är 2000-talets två suveräner som gör upp.

Fair Play TK är på jakt efter femte raka guldet och det sjätte totalt medan Helsingborgs TK kan ta sitt sjunde guld under 2000-talet.
Faktum är att vi får gå tillbaka till 2007 för att hitta en segrare utanför årets finalpar (Malmö/Bellevue) och Fair Play och Helsingborg har tillsammans segrat i elva av Elitseriens 18 senaste upplagor.

I kraft av seriesegrare har Sverigefemman Cornelia Lister och hennes lagkamrater favör av hemmaplan.
Det är bra. Fair Play har under många år stått en klass för sig vad gäller att ge matcherna i Elitserien en festlig inramning. Även i en del gästande finallag har spelare uttryckt glädje över att få möta Fair Play borta eftersom deras egen klubb ändå inte skulle ha bjudit till för att göra finalen till något extra.

Då finalparen möttes i grundseriens tredje omgång vann Fair Play med 6-0 och släppte bara strögame i fyra av de sex matcherna.
Betydligt jämnare lär det bli i morgon. I grundseriemötet mönstrade HTK en mycket svagare uppställning än i lagets två avslutande matcher då både KLTK och Enskede besegrades med 6-0.

I dessa två matcher spelade Sverigetvåan Johanna Larsson förstasingel och Valeria Savinykh andrasingeln. Larsson är rankad 75 och på plats 317 ligger den 27-åriga ryskan drygt 200 placeringar före hemmalagets etta Lister. I Larsson/Savinykh har HTK också ett mycket starkt dubbelpar.

Båda finallagen har inför serien anmält ett 15-tal spelare i sina respektive trupper och det går förstås inte att utesluta att det till söndagens avgörande tillkommer förstärkningar från spelare som inte varit med i grundserien.

Noterbart: Fair Play har tre av de fyra segerrikaste spelarna i grundserien.
Kajsa Rinaldo Persson: 12-0 (som hade 9-0 då hon intervjuades på GTG Journal): http://goodtogreat.se/sv/journal/fair-play-obesegrat-i-elitserien
Malene Helgö: 11-2.
Cornelia Lister: 10-1.

Fair Plays SM-guld: 2011, 2014-17.
Helsingborgs SM-guld: 2005, 2008-10, 2012-13.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 12 01