Att se på tennis bör ingå i talangernas utbildning
Att se på tennis är lärorikt för unga talanger.
Därför borde detta ingå i utbildningen av dem.
Men nej – intresset av att se hur proffsen gör verkar svalt.
Det både förvånar och oroar mig.
Ja, förvånar är kanske fel ord eftersom det under många år varit tunnsått med barn och ungdomar på läktaren under de svenska tävlingarna. Förvånande är däremot att klubbledare och tränare inte lagt till obligatoriska ”analysera-tennis-lektioner” i utbildningen.
Det har gjorts en del sådana projekt men saknas en kontinuitet vilket innebär att det blir ett mycket begränsat antal barn och ungdomar som får kunskapen.
I Sveriges spelas fem Futures och sex ITF-turneringar. Där finns inga världsstjärnor men ändå ett stort antal spelare av så hög klass att barn och ungdomar kan lära sig mycket som sedan kommer deras egen tennis till gagn.
"Om ”eleverna” på förhand får en uppgift av tränaren blir lektionen ännu mer givande."
Turneringarna är perfekta tillfällen för de unga talangerna att lära sig analysera en match.
Om ”eleverna” på förhand får en uppgift av tränaren blir lektionen ännu mer givande.
- Servade han eller hon på ett speciellt sätt med breakboll mot sig?
- Hur många poäng vann respektive förlorade han eller hon genom att försöka slå vinnare i trängda lägen?
- Var det mer effektivt att ”bara” spela in bollen för att hålla sig kvar i poängen?
Tennistränare kommer naturligtvis på bättre frågeställningar än så men där ändå ett par exempel på uppgifter unga talanger skulle kunna ha under match för att sedan redovisa inför gruppen.
Men nej, intresset för dylikt verkar ganska svalt och det är bekymrande. Att analysera en match är utvecklande och kan vara nog så nyttigt som ytterligare en egen träningstimme på banan. Och det oavsett om spelaren som studeras är en fixstjärna eller inte.
Jag är övertygad om att många barn och ungdomar ser en del på de största turneringarna och också tar efter vad de allra största namnen gör. Men vad tar de unga talangerna efter? Själva spelet eller gester och manér som anses häftiga?
De färska Davis Cup-hjältarna Jonathan Mridha och Markus Eriksson är två av spelarna som kan fungera som ”studieobjekt” under Catella Open dit kvalet inleddes på lördagen och där huvudturneringen drar igång på måndag.
Veckan efter Catella Open spelas en Future i Falun och i oktober spelas två ITF-turneringar i Djursholm respektive Näsbypark.
Där fyra utmärkta tillfällen då klubbledare på spelorterna med omnejd kan se till att deras spelare får värdefulla lektioner – på läktaren.
Om inte annat kanske vi kan hoppas att många tennisspelande barn och ungdomar ändå fyller läktarna av anledningen att de verkligen älskar tennis – inte bara att spela själv.