Australian Open-segraren blir världsetta -för första gången

Det är mer än titeln som står på spel i lördagsförmiddagens Australian Open-final.
Segraren blir nämligen också världsetta – för första gången.
Naomi Osaka eller Petra Kvitova?

Mötet på Rod Laver Arena på Melbourne Park blir det första mellan den 21-åriga japanskan och den sju år äldre tjeckiskan, fyra respektive sexa på den senaste WTA-rankningen.

En av dem kommer alltså på måndag att toppa listan för första gången. Det är första Grand Slam-finalen i historien mellan två spelare som aldrig varit etta och där segraren blir det.

För Kvitova är framgången det definitiva beskedet om att hon är tillbaka på en nivå som hon tvivlat på att hon skulle nå igen.

I slutet på 2016 överfölls tjeckiskan i hemmet i Brno av en knivbeväpnad man. Kvitovas vänsterhand skadades svårt och hon opererades i fyra timmar.
– Jag var rädd att aldrig kunna spela tennis igen. Det känns faktiskt overkligt att vara i Grand Slam-final, säger den vänsterhänta tjeckiskan som spelade hem Wimbledon-titeln 2011 och -14.

Efter sin andra triumf på gräset har hon fram till nu inte varit förbi kvartsfinal i någon av de fyra största turneringarna.
Kvitova gör sin tionde start i Australian Open där semifinalen 2012 var hennes tidigare bästa resultat.

Fram till US Open gjorde Osaka förra säsongen några resultat som visade på en potential som skulle kunna leda mycket långt – om två, tre år.
Hon inledde 2018 som 68 på världsrankningen, tog den tunga titeln i Indian Wells och hade inför US Open klättrat till runt 20 på listan.

Två veckor senare stod hon där med sin första Grand Slam-titel och en plats på topp-10.
Helt plötsligt förändrades tillvaron för den unga japanskan. Omgivningens förhoppningar på henne blev till förväntningar.

Ingen hade väl blivit förvånad om Osaka fått en reaktion i årets första Grand Slam-turnering.
Istället är hon där nu första spelare sedan Jennifer Capriati 2001 att efter första Grand Slam-titeln gå till final i den närmast efterföljande GS-turneringen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 25