Bada bastu: Fantastiska effekter på hälsa och prestation

Mindre stress, bättre sömn, ökat välbefinnande och ökad idrottsprestation. Den senaste forskningen visar att få aktiviteter ger bättre och fler hälsofördelar än att bada bastu.

Finnarna har gjort det sedan urminnes tider. Mindre känt, men så har även mayaindianerna, aztekerna, turkarna via grekerna, vissa nordamerikanska indianstammar och anhängare till den japanska shintoismen. De senaste åren har bastubad seglat upp som en av de hetaste trenderna i hälsovärlden och faktum är att den här gången finns det omfattande forskning som ger stöd åt en hel flora av hälsofördelar – samt prestationshöjande effekter.

Bättre hälsa och ökade kognitiva förmågor – 6 fördelar med bastubadande

1. Minskar stress

I vår hyperaktiva och ständigt uppkopplade värld behöver vi lugna och avkopplande stunder mer än någonsin. Väljer du att koppla av i bastun så bidrar värmen dessutom till att slappna av dina muskler och frigöra endorfiner (kroppens egna må bra-hormoner). Att bastubad har en både rogivande och uppiggande effekt vet alla som har testat det någon gång.

2. Bättre sömn

Endorfiner har även en smärtlindrande effekt och lugnar både sinne och själ, vilket “bäddar” för en god natts sömn. Ju närmare sänggåendet du bastar desto bättre.

(Nya forskningsrön visar på att en god sömn ger enorma hälsofördelar, ännu större än vad man tidigare trott. En artikel på sömn och dess hälsovinster är på gång.)

3. Starkare och friskare hjärta

Den ökade kroppstemperaturen man får av att bada bastu ökar blodgenomströmningen och mängden blodplasma till hjärtat, musklerna och huden. Det betyder i sin tur att det kardiovaskulära systemet påfrestas mindre i jämförelse med motsvarande fysisk träning. Att bada bastu kan höja pulsen till 120 (och ännu högre), vilket motsvarar medelhård träning.

Betyder det att man kan ersätta den fysiska träningen med ett bastubad? Vi säger som kardiologen Thomas H. Lee sagt till Harvard Heart Letter: “… Men att träna och sedan bada bastu framstår som en väldigt hälsosam rutin.”.

4. Förlänger livet

Upp till fem procent av syret vi andas in bildar fria radikaler, det vill säga skadliga molekyler. Lite ironiskt att det livsviktiga syret också bryter ner våra kroppar inifrån, en process som kallas oxidativ stress. Med åldern blir kroppens naturliga skyddsmekanismer sämre på att neutralisera de fria radikalerna (och ännu värre blir det av rökning, alkohol och avgaser). Här kan bastubadande hjälpa till i kampen mot de fria radikalerna och för tidigt åldrande. Den ökade kroppstemperaturen gör att du utsöndrar värmechockproteiner som skyddar cellerna genom att direkt angripa de fria radikalerna.

Ett långt liv i sig är kanske inte det mest tilltalande för alla, utan snarare att bastubadande kan bidra till ett både längre och friskare liv.

5. Bättre fokus och vaksamhet

Ett annat ämne som utsöndras vid förhöjd kroppstemperatur i samband med bastubad är norepinephrine (noradrenalin), som bidrar till både ökat fokus och ökad vaksamhet.

Har du en tuff arbetsdag framför dig är det alltså en bra idé att inleda dagen med lite bastubad (eller fysisk aktivitet), istället för att parkera dig framför datorn så fort som möjligt.

6. Bastubad gör dig smartare

Bevisligen är det en explosion av positiva saker som händer i hjärnan när man ökar kroppstemperaturen genom att bada bastu. Studier har visat att utsöndringen av proteinet BDNF (brain-derived neurotrophic factor) ökar – vilket leder till både ökad nybildning av hjärnceller och överlevnad av befintliga hjärnceller, och högst troligt även ökad synapsbildning. Resultatet? Ökad inlärningsförmåga och bättre långtidsminne.

Sedan tidigare vet man att fysisk aktivitet också ökar BDNF och dessutom minskar risken för demenssjukdomar som Alzheimer jämfört med relativt stillasittande människor. Att bada bastu efter att man rört på sig framstår mer och mer som en superkombination.

Att tänka på

Forskningen gäller finsk torrbastu. Temperaturen ska vara minst 79 grader Celsius och minst 14 minuter i bastun, gärna 20-30 minuter. Är du ovan så börja lätt och bygg successivt upp din tolerans.
Undvik alkohol när du badar bastu.
Om du har ett medicinskt tillstånd bör du först rådfråga din läkare innan du badar bastu.

Hos oss på Catella Arena finns förutom torrbastu och våra tennis- och padelbanor även ett toppmodernt gym, idrottsklinik, fitness studio och restaurang. Välkomna!

Källor

FoundMyFitness, Dr. Rhonda Patrick
Harvard Health, Harvard Heart Letter, Dr. Thomas H. Lee
Image credits: Timo Newton-Syms (Wikipedia, Creative Commons)

Skrivet av: Dragan Pavlovic - 2018 12 26