Både utropstecken och frågetecken runt bröderna Ymer inför Davis Cup

Mikael Ymer visar bra form inför nästa helgs Davis Cup-match mot Israel.
I dag säkrade Sverigeettan en kvartsfinalplats i en Challenger i Cassis.
Vad gäller Elias Ymer finns det frågetecken och ett besynnerligt hysch-hysch.

Enligt uppgift opererades Elias i förra veckan för sin armbågsskada. Stämmer detta blev ingreppet lyckat.

På annat sätt kan man inte tolka att den 23-årige Sverigetvåan tagits ut i laget som 13-14 september tar emot Israel i Kungliga hallen.

Eftersom uppgiften om en operation inte bekräftats går den förstås att avfärda som ren spekulation. Mot det talar att de tre av varandra oberoende källorna har mycket god insyn och är av karaktären att de inte sprider falska rykten.

Operation eller inte: nu råder ett märkligt hysch-hysch kring den armskada Elias har och som gör att han inte spelar denna vecka.

Efter sina många matcher i slutet av 2018 fick Ymer så mycket problem med armen att han tvingades skjuta på säsongspremiären. Sedan dess har han till och från besvärats av skadan.

Nu är det bara att hålla tummarna för att han blir spelklar till DC-matchen.
Utan Elias i laget tappar Sverige sitt annars stora favoritskap.

Mikael Ymer är given i förstasingeln, en frisk och fulltränad Elias i andra och kan inte han spela får Markus Eriksson dubblera. Optimalt skulle förstås vara om ”Mackan” fick fokusera fullt ut på dubbeln där han enligt planerna kommer att få André Göransson vid sin sida.

Gustav Hansson finns också med i truppen och gör DC-debut och Jonathan Mridha – stor DC-hjälte mot Schweiz 2018 – är också med i bilden. Laget får ändras på två punkter fram till lottningen dagen före matchstart.

Glädjande är att Mikael Ymer fortsätter att övertyga på Challenger-touren där han i år tagit två titlar och varit uppe i ytterligare två finaler. Han är femteseedad i Cassis där han i dag besegrade Daniel Masur med 6-4, 7-6. Noterbart är att Micke vunnit sina två första matcher i raka set.

Förhoppningsvis blir det här veckan som den 107-rankade Sverigeettan tar poängen som krävs för att gå in på topp-100.

Israel har 34-årige och 166-rankade Dudi Sela på förstasingeln. För tio år sedan låg han så högt som 29 på världsrankningen men den här säsongen håller han i huvudsak till på Challenger-touren.

Liksom Ymer är han i kvartsfinal i Cassis. Även om Sela inte är på nivån som då han var som bäst har han stor rutin. Det är en extra fördel i Davis Cup där så långt mer än individuella intressen spelar in.

Tvåan Edan Leshem, 22 år, är rankad 446. Föga skräckinjagande förstås. Men han har ändå en bättre rankning än hälften av de sex spelare som finns med i bilden i Sveriges lag och tog nyligen titeln i en 25 000-dollar-turnering på ITF-touren.

I dubbel blir rutinerade och 100-rankade (han har varit världsfemma) 42-åringen Jonathan Erlich ankare.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 05