Bara två topp-10 spelare finns med när nya Davis Cup startar i helgen

Bara två av världens tio bäst rankade spelare är med i helgens Davis Cup.
Av de 30 bäst rankade spelarna är det bara sju som finns med i första omgången där tolv länder kvalificerar sig till finalen i november.
Även om den blygsamma representationen av antalet världsstjärnor inte ska beskrivas som en fiaskostart för det nya DC-formatet väcker den frågor.

Minns att Internationella tennisförbundet (ITF) vid offentliggörandet av det nya formatet förklarade att nya Davis Cup har större förutsättningar än föregångaren att locka de största namnen att ställa upp oftare än de tidigare gjort.

Sant är att Davis Cup under åren blivit lite urholkat på grund av att flera av de största stjärnorna vid flera tillfällen valt att avstå första omgången.

I år är det ITF som väljer att i första omgången ”ställa över” flera av de mest namnkunniga spelarna.
Rafael Nadal och ytterligare sju av de 20 bäst rankade spelarna lyser med sin frånvaro i helgens omgång. Men alltså inte på grund av att de själva valt bort spel utan därför att ITF valt att flytta fram Spanien, Argentina, Kroatien, Frankrike, USA och Storbritannien till finalen i Madrid 18-24 november.

Kroatien, Frankrike och USA har fått sina finalplatser eftersom de var i semi i fjolårets upplaga som blev den sista i sitt slag. Spanien är som värdnation framflyttat till final medan Argentina och Storbritannien fått wild card.

Wild card till en DC-final – bara det visar att ITF borde ägnat lite mer tanke åt saken innan planerna sattes i verket sedan 71 procent av de nationella förbunden ställt sig bakom ITF.s förslag.

” I mina ögon handlar det om ett oförsvarligt agerande av girigbukar som med tjocka dollarbuntar för ögonen visar noll respekt för Davis Cup, för tennissporten och för världens alla tennisälskare” – så skrev jag i en krönika här på GTG-journal då ITF presenterade det nya formatet. Girigbukar bakom nya Davis Cup

Eftersom det ännu inte prövats finns ingen anledning att tvärsäkert döma ut nya Davis Cup men dubierna om succé kvarstår tills motsatsen bevisats.
I helgen gör 24 lag upp om de resterande tolv platserna till finalen i Madrid. Sverige möter Colombia och båda lagen har sina bästa uppställningar på plats i Bogota.

Men världsettan och färske Australian Open-segraren Novak Djokovic lyser med sin frånvaro då Serbien på bortaplan möter Uzbekistan.
Världssexan Roger Federer finns inte med i Schweiz lag som hemma tar emot Ryssland och Japan får klara sig utan sjuan Kei Nishikori i bortamatchen mot Kina.

Övriga topp-10-spelare som inte spelar första omgången:
Rafael Nadal – Spanien är redan i final.
Juan Marin del Potro – skadad men hade ändå inte spelat eftersom Argentina är i final.
Kevin Anderson – Sydafrika är inte kvalificerat.
John Isner – USA är framflyttat till final.
Marin Cilic – Kroatien är redan i final.
Kvar av topp-tio-spelarna är tyske världstrean Alexander Zverev och åttonderankade Dominic Thiem. Och jo, de finns med i sina länders matcher mot Ungern hemma respektive Chile borta.
Två av de tio bästa och sju av de 30 främsta på världsrankningen spelar alltså i den första omgången.
Kan ens de som på förhand hyllat nya Davis Cup tycka att det börjar bra?

Neutral plan för 17 av 18 finallag

Hemma- och bortamatcher har alltid varit en stor del av tjusningen med Davis Cup. Fjolårets publikfest i Lille – där Kroatien besegrade Frankrike – blev en mäktig avslutning på den anrika turneringen i dess gamla form.

Visserligen är det hemma/borta-matcher i första omgången nu men för 17 av lagen kommer finalen att avgöras på neutral plan.

DC-finalen spelas veckan efter ATP-slutspelet i London dit världens åtta bäst rankade singelspelare och de åtta bäst rankade dubbelparen kvalificerar sig.

Även om många världsstjärnor under åren nobbat spel i inledningen av Davis Cup kan inte jag dra mig till minnes att någon av dem lämnat återbud till en final av annat skäl än skada eller sjukdom.

Det skulle förvåna oerhört mycket om samtliga toppspelare från finalklara länder mangrant dyker upp i Madrid i november.

Fotnot 1: Eftersom lagen som spelar i helgen får ändra i uppställningen fram till torsdag kan nu inte nominerade toppspelare tillkomma.

Fotnot 2: Förutom världsfemman Anderson är det ytterligare tre spelare på topp-30 vars länder inte kvalificerat sig till helgens omgång.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 29

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.