Björklund är ledstjärnan bakom svensk damtennis två stjärnor

Mirjam Björklund har klivit fram som den självklara ledstjärnan i svensk damtennis bakom toppspelarna Rebecca Peterson och Johanna Larsson.
På lördagen spelar Björklund semifinal i ITF-turneringen i Ystad där ingen av de övriga sex hemmaspelarna överlevde andra omgången.

Under ett antal år har återväxten i svensk damtennis varit starkare än den på herrsidan. Talangerna har varit fler och eftersom många faller bort på vägen är just bredden viktig.

Men ju högre upp i ITF:s turneringskategorier vi kommer desto fler visar sig sakna det som krävs. Det finns ett antal exempel på spelare som når stora framgångar i 15 000 dollarturneringar men inte alls räcker till på nivån ovanför.
Det gör Mirjam Björklund.

Turneringen i Ystad är en 25:a och veckans framgång bara understryker att hon etablerat sig i den kategorin.
En fingervisning om vad hon hade på g fick vi redan i fjolårets 25:a i Båstad där Mirjam spelade sig fram till semi efter att ha fått wild card.

Hon kvalade efter det in i fyra 25:or utan att överleva andra omgången men gick i oktober till semi i Obidos, också det efter att ha kvalat in.

2019: Titel på gruset i Santa Margherita Di Pula, kvartsfinal i Minsk och nu alltså minst semi i Ystad. Och det på fem 25:or.
Utöver det har hon tagit tre titlar i 15 000-dollarturneringar.
Björklunds många storsegrar i dessa turneringar visar att hon ”vuxit ur” den kategorin.

Med sina 20 år är Björklund yngst av de åtta svenskor som har WTA-rankning och förhoppningsvis kan hennes framgångar sporra spelarna som ligger närmast bakom.

Utan tvekan är hon en perfekt förebild för Caijsa Hennemann, Klara Milicevic, Maria Petrovic, Julia Lövqvist och andra lovande juniorer.

Självklart är Peterson och Larsson de största namnen och förebilderna. Men de ligger så oerhört långt före de unga talangerna att deras framgångar fortfarande är mer drömmar än mål för Milicevic & Co.

Då finns Björklund på närmare avstånd- om än också det mycket stort.
Björklund är utan setförlust fram till lördagens semifinal där hon möter Richel Hogenkamp som varit 94 på rankningen där 27-åringen i dag ligger 174.

Noterbart från turneringen i Ystad är att 16-åriga danska juniorvärldsettan Clara Tauson gick till kvarten efter att ha kvalat in. Hon föll i dag mot förstaseedade Danka Kovinic.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 06 21