Björkman kan ta Brysselsteget in i Hall of Fame – du kan hjälpa till

Jonas Björkman är en av åtta spelare som nominerats för inval i Hall of Fame.

– Det känns helt fantastiskt att bli nominerad och att vara en bland de åtta som är kvar tillsammans med dessa mästare, säger den 46-årige smålänningen som under karriären tog 60 titlar varav 54 i dubbel.

Björkman kan bli femte svenske spelare i Hall of Fame som grundades 1954. Björn Borg valdes in 1987 och följdes av Mats Wilander (2002), Stefan Edberg (2004) och Sven Davidson (2007).

– Konkurrensen är stenhård men hur det än går är det en stor ära för mig att vara med i diskussionen för Hall of Fame, säger Björkman.

Tack vare sina stora framgångar såg han till att Brysselsteget – ”uppfunnet” av lika geniala som folkkära humorgruppen Galenskaparna och After Shave – fick stor spridning runt om i världen.

Förste svensk att få en plats i vad som anses vara tennisens mest exklusiva och eftertraktade sällskap var en person som endast med mycket god vilja kan beskrivas som en någorlunda hygglig motionär.

Förste svensk att få en plats i vad som anses vara tennisens mest exklusiva och eftertraktade sällskap var en person som endast med mycket god vilja kan beskrivas som en någorlunda hygglig motionär.

Sanningen är nämligen att kung Gustav V höll en låg spelnivå. Det framgår också av gamla journalfilmer och då kan vi ändå säkert räkna med att filmaren gjorde vad han eller hon kunde för att visa kungen – ”V-Gurra” i folkmun – från sin bästa sida.

Men nu var det inte heller för sitt spel Gustav V valdes in. Det var istället hans mycket betydande insatser för att göra sporten populär som gjorde att kungen 30 år efter sin död fick en plats i Hall of Fame 1980.

1997 inrättade Hall of Fame en kategori där nationer väljs in. Sverige valdes in som första nation.

Jonas Björkman tog nio av sina 54 dubbeltitlar i Grand Slam och hans bästa singelresultat i GS är semifinaler i US Open 1997 och Wimbledon 2006.

Han var världsetta i dubbel i 64 veckor och hade en plats på topptio i sammanlagt 460 veckor. I singel nådde ”Bjösse” fjärde plats på rankningen där han i 42 veckor hade en plats bland de tio främsta.

Ytterst få spelare kan visa upp en så bra kombinerad rankning som Jonas Björkman. Davis Cup-titlarna 1994, -97 och 98 ligger naturligtvis också högt på hans digra meritlista. Nämnas ska också att Jonas gjort fler – 14 – DC-säsonger än någon annan svensk.

Åtta spelare är nominerade för inval. Förutom Björkman är det Sergi Bruguera, Goran Ivanisevic, Jevgenij Kafelnikov, Conchita Martinez, Thomas Muster, Li Na och Mary Pierce.

Jag är sedan ett antal år med i den stora Hall of Fame-juryn som denna gång inte kommer att bestämma helt på egen hand. Nytt för i år är nämligen att tennisfansen kan rösta på sin favorit. Kandidaten som får mest röster av fansen kan tillgodoräkna sig tre procent av juryns resultat, tvåan får två procent och trean en procent.

Här kan du rösta

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 26