Bra Davis Cup-lottning för Sverige

Israel på hemmaplan.
– Det kunde ha varit en på papperet tuffare uppgift men också en enklare, säger Sveriges Davis Cup-kapten Johan Hedsberg efter onsdagens lottning.

Matchen i september avgör vilket av lagen som i början på nästa år får spela en kvalmatch från vilken segraren tar plats i det 18 länder stora finalspelet.
Trots att Sverige inte har någon singelspelare på topp-100 blir laget klar favorit i hemmamatchen. Naturligtvis förutsatt att de bästa svenskarna är skadefria och gör sig tillgängliga för spel.

Dudi Sela låg 29:a på världsrankingen för tio år och sedan och på plats 226 är han fortfarande Israels klart bäst placerade singelspelare. 33-åringen har gjort 14 säsonger i DC-laget och fanns med såväl i Malmö 2009 som i Ramat Hasharon 2016 då Israel besegrade Sverige.

Bakom Sela finns 21-åringarna Edan Leshem (452) och Ben Patael (512).
I dubbel lever israelerna högt på 41-årige Jonathan Erlich, världsfemma för elva år sedan, nu 111 och med 20-titlar på meritlistan.

Femton av dessa har han tagit i par med landsmannen Andy Ram och under flera år var de ett av världens bästa dubbelpar. På ATP-touren har Erlich nått stora framgångar även efter det att Ram la av. Desto svårare är det förstås för Erlich att hitta en landsman av hög klass att bilda par med i Davis Cup.

Fotnot: Sverige kunde ha ställts mot:Vitryssland, Bosnien-Hercegovina, Finland, Slovakien eller Ukraina.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 06