Casper Ruud, 20 år, är Nordens hetaste spelare på ATP-touren

På måndag är Norden åter representerat bland de 100 främsta spelarna på ATP:s singelrankning.
Det tack vare 20-årige norrmannen Casper Ruud som då kliver in på listan.

Inte sedan finländaren Jarkko Nieminen i augusti 2015 föll bort från topp-100 har det funnits en nordbo där.

Efter det har Ruud och två år äldre Sverigeettan Elias Ymer varit nära att gå in men utan att lyckas ta det sista steget.
Men nu når Ruud den stora milstolpen i karriären.

Tack vare kvartsfinalen i förra veckans 500-turnering i Rio de Janeiro klättrade Ruud 27 placeringar. Norrmannen låg 108 inför veckans 250-turnering i Sao Paolo där han i går slog ut förstaseedade Joao Sousa och i kväll säkrade en semifinalplats.

Redan inför turneringen låg Ruud sjua på Race to Milano och nu stärker han alltså sina möjligheter att kvalificera sig till det prestigefyllda Next Gen-slutspelet.

Även om Casper Ruud fått en stor del av sin tennisfostran på en akademi i Alicante är hans framgångar självklart ett lyft för norsk tennis.
Där har det inte funnits någon spelare att tala högt om sedan 1990-talet. Då handlade det om Caspers pappa Christian som nådde 39:e plats på världsrankningen och 1995 var i final i Swedish Open i Båstad.
Nu coachar Christian sin son vars resa på tenniscirkusen får mycket stor uppmärksamhet i norsk media.

Casper lät höra tala om sig redan i sin blott tredje ATP-turnering. Det var för två år sedan då han sensationellt gick till semi i Rio där han blev ATP-tourens yngste semifinalist sedan Borna Coric i Basel tre år tidigare.

Men Ruud var inte mogen att hantera den plötsliga succén. Under resten av 2017 gick han segrande från bara fyra matcher.

”Jag var så stolt efter Rio. Och det skulle jag väl i och för sig vara. Men jag var också lite för nöjd. Det kommer ju hela tiden nya matcher som man måste göra sig redo för. Det gjorde inte jag”, har han förklarat i en intervju på ATP:s hemsida.

Några månader efter turneringen i Rio blev han inbjuden till en veckas träningsläger på Mallorca med sin idol Rafael Nadal.
Det blev en väckarklocka för den unge norrmannen som tyckte att han redan tränade hårt. Träningarna med tidernas bäste grusspelare gav besked om att det fanns utrymme för mer träning.

”De första dagarna var väldigt tuffa. Jag var så trött. Det var inte lätt att hålla uppe spelet mot honom”.

Precis som sin idol trivs Casper Ruud bäst på grus. Han fick wild card till fjolårets Swedish Open i Båstad och slog på vägen till kvarten ut bland andra trefaldige mästaren David Ferrer.

På måndag gör den hete 20-åringen alltså debut på 100-bästalistan. En stor dag för honom och för norsk tennis.
Och kul för nordisk herrtennis.

Nu är det bara att hoppas att norska- och svenska kvällstidningsjournalister inte fabricerar norsk-svensk-rivalitet i tennis på sättet som de under många år gjort inom längdskidåkningen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 01