Celik berättar om den svåra tiden

Juli 2016: 21-åriga Susanne Celik är rankad 153 och ett av svensk tennis mest spännande namn.
Juli 2019: Celik är 647 på listan och ja, vadå? Så här säger hon själv:
– På väg tillbaka hoppas jag. Det har varit några mycket tuffa år.

Även om alla spelare någon gång under karriären drabbas av skador och andra motgångar är det få som haft det lika kämpigt som Celik. Hon var på grund av handledsskada och felaktigt utförda operationer borta i 18 månader.

Då hon behövde det som mest drogs stödet från Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) in. Ovanpå det stod hon plötsligt utan coach.

– Det var många motgångar på en gång och det påverkade självklart mitt mående. Det finns väldigt mycket att säga om den där tiden men just nu vill jag bara försöka titta framåt, säger Celik.

Hon fanns inte med bland de tre svenskor som först fick wild card till veckans Swedish Open. Efter en rad återbud blev ett wild card ledigt och dygnet innan turneringen startade blev Susanne erbjuden friplatsen.

– Jag bad dem först att ge den till någon annan. Jag har inte spelat bra och hade ju inte alls förberett mig för att tävla den här veckan. Så jag tvekade verkligen men tackade i alla fall ja.

I all hast åkte hon till Båstad men hann inte spela in sig på underlag och med bollar förrän det var dags för match.
Inte minst med tanke på de förutsättningarna svarade Celik för en mycket stark insats mot femteseedade fransyskan Fiona Ferro.

Vid 4-2 i skiljeset lyste det ändå igenom att hemmafavoriten just nu saknar självförtroende och en stund senare var hennes sjunde raka förlust ett faktum.

Visst pressade hon en betydligt bättre rankad motståndare men det betyder i praktiken ingenting. Det ger inga rankingpoäng eller prispengar och att förlora en jämn match kan svida minst lika mycket som att bli utklassad.
-Ja och den här förlusten gör verkligen extra ont, säger Celik.

Ändå tror hon sig kunna ta med något positivt från Båstad inför resten av säsongen.
-Jag hade ingen skadekänning. I min senaste turnering tvingades jag ge upp på grund av smärtor i axeln. Så med lite perspektiv på Swedish Open kommer jag nog känna att det här i alla fall var ett steg i rätt riktning.

Närmast väntar två ITF-turneringar i Frankrike.
Eftersom Celik varit borta länge på grund av skada har hon en så kallad protected ranking. Det gör att hon i ett antal turneringar får spela på rankningen hon hade före skadan.

-Den är runt 160 och av de tio turneringar där jag kan spela med protected ranking har jag sju kvar.
Hon ska kvala till US Open och efter det spela några turneringar i Japan.

Åker du med någon coach?
– Nej, jag vill först hitta tillbaka själv så att jag känner att jag är där jag vill vara. Och sedan är det förstås också en ekonomisk fråga. Just nu har jag inte råd med en coach.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 10