Chahouds jättekliv bäddar för att vi får se tre svenska juniorer i Paris

Kevin Chahoud är veckans komet på juniorernas världsrankning.
Tack vare segern i Grade 1-turneringen i Colombia klättrar 17-årige Chahoud 104 (!) placeringar på listan där han som nummer 56 är näst bäste svensk.

Kevin spelar för Fair Play TK, tränar på RIG Båstad och har svarat för en stark inledning på 2019. Med en semifinal blev han bäste hemmaspelare i Salk Open (i år uppgraderad till Grade 3) och i förra veckan tog han alltså karriärens första titel på Grade 1-nivå.

Chahouds avancemang på rankningen innebär att det finns stora möjligheter till tre direktkvalificerade svenska juniorer i Franska mästerskapet i maj.

Gustaf Ström – Näsbyparks TK och Good to Great – är nu 36:a på listan.
Caijsa Hennemann – Ullevi TK och GTG- ligger 55:a.

Ström och Hennemann spelade nyligen avslutade Australian Open som var den första Grand Slam-turnering sedan 2013 med två direktkvalificerade svenska juniorer i startfälten.

Dessa rymmer 64 spelare varav åtta går in på wild card och lika många kommer in via kvalet.
I dagsläget ligger alltså Chahoud och Hennemann på gränsen för att gå in direkt i Franska mästerskapet där startfälten under åren varit starkare än i Australian Open.

Naturligtvis är en del återbud att vänta men förmodligen blir det i år färre än normalt eftersom juniorrankningen fått betydligt större betydelse för spelarnas möjligheter att ta sig in på ITF:s seniortour.

Europa dominerar pojkarnas världsrankning med sex spelare på topp-10 och 55 spelare bland de 100 främsta.
Sjunderankade finländaren Otto Virtanen är främste nordbo följd av blott 15-årige dansken Holger Vitus Nodskov Rune som ligger 26:a.

Men det är naturligtvis på flicksidan vi hittar Danmarks allra största hopp. 16-åriga Clara Tauson är genom titeln i Australian Open första danska att toppa juniorrankningen. (Caroline Wozniacki var som bäst tvåa). På sina sju senaste juniorturneringar har Tauson 34-2 i matchfacit.
Även på flicksidan har Europa 55 spelare bland de 100 bästa, tre av dem på topp-10.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 30