College har rustat André Göransson inför helgens Davis Cup-debut

Han har den kanske mest otacksamma uppgiften i Sveriges Davis Cup-lag som i helgen möter Israel.
André Göransson ska nämligen ersätta tidigare dubbelankaret Robert Lindstedt.
-Jag tänker inte så mycket på just det utan på att jag nu får chansen, säger den 25-årige dubbelspecialisten (till höger på bilden tillsammans med Markus Eriksson).

Om André ändå för en kort stund ägnar en tanke åt att han kliver in istället för den tidigare världstrean och Grand Slam-segraren låter det så här:

– Det är självklart svårt att fylla hans skor men jag får försöka skapa egna skor och göra det bästa av situationen.

Göransson, Fair Play TK, tog i helgen sin tredje Challengertitel för året, har varit uppe i ytterligare tre finaler och är på dagens färska rankning 119 – karriärbästa.

DC-kapten Johan Hedsberg behövde förmodligen inte fundera länge innan han bestämde sig vem Markus Eriksson ska få vid sin sida sedan Lindstedt tackat nej till matchen. Lindstedt spelar inte mot Israel och DC-karriären är sannolikt över

Göransson fanns med i laget som ifjol besegrade Schweiz borta och om inget oförutsett inträffar gör han DC-debut på lördag.

Vad har du för relation till Davis Cup?

-Turneringen betyder väldigt mycket för mig. Mina föräldrar och mina två äldre bröder har hållit på med tennis hela livet så jag kollade säkert Davis Cup redan när jag var i mammas mage, säger han och skrattar.

Under åren har vi sett även många rutinerade spelare få DC-frossa. För debutanter blandas glädjen över att för första gången spela för sitt lag och sitt land med en press som kan bli dem övermäktig.

Efter fyra år på college står André säkert bättre rustad än flertalet debutanter.

-Eftersom tennis i huvudsak är en individuell sport är Davis Cup för många spelare enda tillfället då de spelar i lag. Jag har gjort det i fyra år på college. Där är det ofta mycket het stämning runt matcherna med åskådare som skriker och håller på så jag är härdad, säger han och fortsätter:

-Jag känner ingen direkt press nu utan har mer en exalterad känsla. Just laget och sammanhållningen var det jag saknade mest då jag slutade på college. Nu får jag uppleva det i Davis Cup och det känns fantastiskt.

André Göransson är en dubbelspelare av det klassiska slaget och också det är en följd av collegetiden.

-Det läggs stor vikt vid dubbeln där. Vi tränade olika uppställningar och rörelsemönster. Det hade jag aldrig gjort tidigare. I Sverige tävlade vi visserligen i dubbel men det var aldrig något fokus på specifik dubbelträning.

I par med Markus Eriksson gick Göransson i somras till kvartsfinal i Swedish Open efter seger mot 2016 års Stockholm Open-mästare Elias och Mikael Ymer.

”Mackan” är ingen traditionell dubbelspelare, vad tycker du är hans styrka?
-Framför allt har han väldigt bra returer och han har bra reaktioner vid nät. Han ligger lågt vilket gynnar honom i dubbel.

Frånsett i Båstad har det handlat om spel på Challengertouren för DC-debutanten.

Han har haft sju olika partners under säsongen. I par med Sam Verbeek inledde Göransson 2019 med två raka finaler och duon har två titlar och en semifinal på sina tre senaste turneringar ihop.

-Vi känner varandra sedan collegeåren, Vi gick inte på samma skola men möttes några gånger, säger André som haft sju olika partners under säsongen.

Det är visserligen inte anmärkningsvärt många men ändå ett exempel på att partnerbyten är vanliga bland dubbelspelarna.

-I början på året låg jag 265 och då var det svårt att hitta en stadig partner. Då handlade det mest om att hitta någon som jag gick in med. Nu tänker Sam och jag fortsätta att köra ihop ett tag.

Men nu handlar det om Davis Cup. Sverige ville helst ta emot Israel på grus i Båstad men det går inte av säkerhetsskäl. Upploppen inför 2009 års möte mellan länderna i Malmö gör att säkerheten i och runt Kungliga hallen kommer att vara rigorös.

För att Sverige trots spel inomhus ska få den favör som hemmalagen alltid har i val av underlag har centercourten i Kungliga hallen gjorts långsam.

Hur passar det dig?

-Jag hade väl föredragit lite snabbare men har gjort bra resultat även på långsammare hardcourt, säger André Göransson- redo och laddad för karriärens hittills största match.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 09