Collins största skrällen i Melbourne där hon slår ett slag för college

USA hade några riktigt heta segerkandidater i årets första Grand Slam-turnering.
Först och främst handlade det naturligtvis om Serena Williams som var ute efter sin 24:e Grand Slam-titel.
Bakom henne fanns Sloane Stephens och Madison Keys.
Ingen pratade om Danielle Collins – sensationell semifinalist i Australian Open.

Vid den här tiden förra året spelade Collins en ITF-turnering i Newport Beach, fjärran från rampljuset och de stora prispengarna.
– Allt det här är väldigt nytt för mig, säger den 25-åriga amerikanskan som på vägen fram slagit ut bland andra världstvåan Angelique Kerber.

Som junior lät Collins aldrig höra tala om sig i stora sammanhang vilket bland annat innebar att sponsorerna lyste med sin frånvaro.
– Jag hade bra fysik och talang men var ändå inte alls på samma nivå som de andra spelarna när vi var 15-16 år. Jag ville ändå fortsätta satsa och valde en annan väg, säger Collins som började på college.
– Det blev helt avgörande för min utveckling. Jag blev ännu hungrigare än tidigare.

Den nu 35-rankade amerikanskan säger att hon i dag är tacksam för att hon inte gjorde succé under juniorkarriären.
– Jag tror att det gjorde mig mer ödmjuk. Att jag inte var ett underbarn innebar också att jag förstod att jag måste jobba ännu hårdare för att uppnå saker.

I svensk tennis fanns under många år en felaktig bild av college, eller kanske rättare: av talanger som valde den vägen. Han eller hon ansågs mer eller mindre ha gett upp hoppet om en proffskarriär för att istället fokusera på studier. Ändå hade Mikael Pernfors på 1980-talet varit ett lysande exempel på att det går att nå världstoppen via college.

Förhoppningsvis har inställningen till college förändrats. I och för sig är det inte många collegespelare som likt Pernfors går till en Grand Slam-final (Franska mästerskapet 1986) eller som Collins får uppleva minst en semifinal i dessa sammanhang.
Men å andra sidan är det överhuvudtaget få spelare som når dit, oavsett hur stora talanger de varit som juniorer och oavsett hur stora satsningar som gjorts på dem.

Att Danielle Collins med sina framgångar på Melbourne Park slår ett slag för college kan säkert innebära att fler unga talanger söker sig dit istället för att ge sig ut på ITF-touren med allt vad det kringflackande livet betyder i mycket stora utgifter.

Inför Australian Open hade den oseedade amerikanskan 0-5 i matchfacit i Grand Slam där hon nu alltså radat upp fem segrar. I semifinalen väntar tjeckiska världssexan Petra Kvitova.

I den andra semin möter fjolårets US Open-segrare Naomi Osaka åttonderankade Karolina Pliskova som i dag räddade fyra matchbollar mot Serena Williams.
– Jag var nästan i omklädningsrummet, förklarar Pliskova känslan då Williams i avgörande set hade 5-1 och sin första matchboll.

Amerikanskan vred till foten i det gamet men säger att hon inte hämmades av skada. Hon hade ytterligare tre matchbollar vid 5-4. Williams har vid några tillfällen i karriären klappat igenom mentalt i stora matcher men menar att förlusten i dag berodde på att Pliskova höjde sig på de viktigaste poängen.
– Med ryggen mot väggen spelade hon (Pliskova, min anmärkning) sin kanske bästa tennis någonsin.

Pliskova vann med 6-4, 4-6, 7-5 och möter nu alltså japanska världsfyran Osaka. Hon besegrade Elina Svitolina som under turneringen besvärats av axel- och nackskada.

Osaka tog sin första Grand Slam-titel i fjolårets US Open. Inte sedan Kim Clijsters 2006 (också det i Australian Open ) har en förstagångssegrare följt upp med att gå till semi i den närmast efterföljande Grand Slam-turneringen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 23