Cori Gauff skapar ”Borg-feber”

Cori Gauffs närmast osannolika Wimbledon-saga fortsätter.
Senaste kapitlet skrevs ikväll då den 15-åriga amerikanskan efter två räddade matchbollar säkrade en plats i åttondelsfinal.

Efter två timmar och 47 minuters drama skrek Gauff ut sin glädje på centercourten. 3-6, 7-6, 7-5 mot tvåfaldiga Swedish Open-segraren Polona Hercog som i andra set hade matchboll vid såväl 5-2 som 5-3.

– Jag har lärt mig att aldrig ge upp och att det går att vända hur hopplöst det än kan se ut, säger Gauff.

Hon gör sin första Grand Slam-turnering och är yngsta spelare under proffseran som kvalat in. I första omgången slog hon ut femfaldiga Wimbledon-segraren Venus Williams.

Men den skrällen imponerar egentligen inte lika mycket som att Gauff gått segrande från ytterligare två matcher.
Knallen mot Williams bäddade ju för en reaktion. Över en natt blev Gauff ett av sportens hetaste namn.
Det har varit presskonferenser och tv-och radio-intervjuer. Fans flockas runt hennes träningsbana och Gauffs namnteckning står högt i kurs bland autografjägarna.

Att hon ändå kunnat ladda om och fokusera på matcherna (Magdalena Rybarikova besegrades i raka set i andra omgången) visar på en imponerande mognad.

Och i kväll visade Cori ”Coco” Gauff upp ytterligare en dimension i sitt register. Spelet flöt inte på som i de två första matcherna. Istället för att bli frustrerad och missmodig behöll hon kylan, ändrade taktik och fick Hercog konfunderad och nervös.

Då hon inte förvaltade någon av matchbollarna kom gummiarmen sakta men säkert krypande hos Hercog. Den 28-åriga slovenskan var så skärrad att hon mitt i viktig poäng begärde Hawk-Eye i hopp om att Gauffs boll varit ute. Men reprisbilden visade annat och poängen gick till Gauff.

Den unga amerikanskan utstrålade en helt annan pondus. Vid några tillfällen lyste hennes orutin ändå igenom. Det gick inte ut över spelet utan blev bara en påminnelse om att hon ännu inte har full koll på allt. Som då servedomaren dömde ut hennes andraserve. Gauff begärde Hawk-Eye och reprisbilderna gav henne rätt.
”Har jag två servar nu?”, frågade Gauff huvuddomaren.

Men det var bara just där och då man kom att tänka på att 313-rankade Cori Gauff faktiskt är jämngammal med de svenska talanger som i förra veckan spelade i den äldsta åldersklassen i Kalle Anka Cup – numera Next Generation – på Drivan i Båstad.

Gauff har i sin Grand Slam-debut skapat en uppståndelse som i alla fall påminner en del om ”Björn Borg-febern” på 1970-talet. Amerikanskan är namnet på allas läppar, hon drar fulla hus och ”alla” vill att hon ska vinna.

Borg hade just fyllt 17 år då han gjorde Grand Slam-debut. Den blondlockige svensken blev snabbt tonårstjejernas stora idol. Inramningen på hans matcher blev helt annan än vad vi tidigare sett inom tennisen. Borg – föll i kvarten mot hemmaspelaren Roger Taylor – kom att förändra hela sporten.

I år är det 40 år sedan Björn Borg blev förste spelare under proffseran med fyra raka Wimbledon-titlar. Hans matchfacit i turneringen: 51-4.

Om Cori Gauff en dag kommer i närheten av svenskens meritlista eller gör samma avtryck som honom är alldeles för tidigt att säga. Men att det är Gauff som satt extra färg på årets Wimbledon råder förstås ingen tvekan om.

I åttondelen möter hon världssjuan Simona Halep.
Men den amerikanska junioren har faktiskt match redan i morgon. Hon spelar mixed i par med Jay Clarke och ställs mot 27 år(!) år äldre dubbelspecialisten Robert Lindstedt som kamperar ihop med Jelena Ostapenko.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 05