Dagens glada nyhet i tennis-Sverige: Klart med WTA-turnering i Båstad

Sverige får en WTA-turnering 2019.
Good to Great Journal kan i dag avslöja att damtennisens största proffstour är tillbaka i Båstad nästa säsong.
Turneringen kommer att ha 125 000 dollar i prispengar och avgörs under andra Wimbledonveckan – alltså veckan före ATP-turneringen Swedish Open.

– Det har varit en lång process och jag är mycket glad över att vi nu är i hamn, säger arrangören Christer Hult.
Det var ett hårt slag mot svensk damtennis då Ericsson efter fjolårets upplaga hoppade av som titelsponsor för WTA-turneringen i Båstad. Plötsligt stod svensk tennis utan en stor damturnering på hemmaplan och det i en tid då svensk damtennis blivit hetare än på många år.

Lika nedslående som nedläggningen av den tidigare turneringen var, lika glädjande är dagens nyhet.
”Svensk tennis har mycket att vinna med WTA-turnering på hemmaplan” var rubriken på den krönika jag 7 oktober skrev här på hemsidan. Att det knappt en månad senare skulle vara klart med en ny svensk WTA-turnering fanns inte i tankarna.

Mitt i glädjen över att svensk damtennis är tillbaka på WTA-kartan finns det anledning att se nyanserat på saken.
Turneringen ingår i den lägsta kategorin på touren och att den avgörs andra veckan i Wimbledon innebär att den till skillnad från sina föregångare inte har möjlighet att locka något av sportens största namn.

Inte heller kommer Sveriges två affischnamn Rebecca Peterson och Johanna Larsson att kunna vara med om de går till tredje omgången i Wimbledon.

Att spela en grusturnering veckan efter – eller som i detta fall t o m under – den korta grässäsongen och inför den amerikanska hardcourtsäsongen är ur ett rent sportsligt perspektiv inte alls gynnsamt för spelarna. Däremot finns det självklart ett värde för dem att spela på hemmaplan och för svensk tennis är det ännu viktigare att kunna visa upp sina största stjärnor.

I mina ögon är det viktigaste att Sverige åter finns på WTA-kartan. Det ger en möjlighet att framtiden skaffa sig en bättre placering i kalendern. Det optimala skulle vara en inomhusturnering under hösten.

Men de planerna finns inte i nuläget hos Christer Hult & Co.
-Min vision är att vi ska göra ett tvåveckorsevent i Båstad med WTA och ATP och med samma partnerstruktur båda veckorna.

Hult utesluter dock inte att planerna kan komma att förändras.
-Vi skriver ett långt avtal med möjligheter att jacka upp turneringen eller att flytta den.
Har ni köpt licensen?
-Nej. Vi har hittat en lösning där vi betalar prispengar plus en avgift till WTA för att få arrangera tävlingen plus lite annat. Det handlar totalt om 200 000 dollar.

Vad har ni för sponsorer?
-Det vet jag inte i nuläget. Så sent som i lördags fick vi besked om att vi får en WTA-turnering. Vi har så klart redan sonderat terrängen och har ett antal partners på gång men inget är klart.

Frånsett Peterson och Larsson befinner sig de svenska spelarna fortfarande långt från WTA-touren. Majoriteten spelar 15 000-turneringar vilka är de minsta på ITF-touren. Tack vare den nya WTA-turneringen får de största svenska framtidshoppen tävla i en långt hårdare internationell konkurrens än vad de tidigare gjort.
– Vi kommer att ha sex wild card , berättar Hult.
Även om de svenska framtidshoppen ännu inte räcker till i sådana här sammanhang är det viktigt för dem att i relativ tidig ålder få känna på hetluften.

Två av friplatserna kan ges till topp 50-spelare och arrangören kan dela ut wild card fram till lördag eftermiddag den första Wimbledon-veckan.
Det blir 32-lottning i singel och 16-lottning i dubbel utan kval.

Tillkomsten av WTA-turneringen innebär att Challengern i Båstad – som brukar spelas andra Wimbledon-veckan – får flytta på sig.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 05