Därför är det så lätt glömma bort att ”Sascha” Zverev är bara 21 år

Det har under säsongen skrivits och snackats mycket om spelarna i tennisens nya generation.
Khachanov, Tsitsipas, Coric och Shapovalov har pekats ut som de största av sportens framtidshopp.
Faktum är att dessa fyra fått större uppmärksamhet än den unga generationens ende lysande stjärna – tysken Alexander ”Sascha” Zverev.

Han har redan etablerat sig i toppen och därför glömmer vi bort att han 21 år gammal egentligen ligger före sin tid. Det är som om vi tar för självklart att Zverev redan nu ska utmana Djokovic, Federer och Nadal om de tyngsta titlarna. Att Zverev inte nått längre än kvartsfinal i Grand Slam nämns därför oftare än att han redan tagit nio ATP-titlar varav tre i Masters. Det är i själva verket ett helt makalöst facit och kan jämföras med de sju titlar – varav en i Masters – som Khachanov & Co tillsammans spelat ihop.

Det ligger nära till hands att peka ut unga stjärnor som framtida världsettor. Man tycker att de har potentialen och tror att deras utveckling ska fortsätta. I mina ögon har Grigor Dimitrov spelet som krävs för att bli världsetta och jag trodde det var en tidsfråga innan pusselbitarna skulle falla på plats för honom.

De såg ut att göra det i slutet av förra året. Han avslutade säsongen med att i ATP-slutspelet i London ta sin karriärs tyngsta titel (den fjärde för året och åttonde totalt) och gick in i denna säsong som världstrea.

Den sevärde och allroundkunnige bulgaren har fyllt 27 år, i år har det inte blivit en enda titel och han har rasat till 19 på rankningen.
Loppet är absolut inte kört för honom men Dimitrov verkar inte hundraprocentigt dedikerad att ta tillvara på sin enorma talang.

Hur många tonåringar tänker så när arrangörer lockar med stora summor startpengar?

Zverev lever för sin tennis. Så här långt är bäst att tillägga eftersom det när som helst kan dyka upp lockelser som tar bort fokus. Men Zverev visar upp en imponerande mognad såväl på som utanför banan. Det fick vi exempel på under 2016 års Stockholm Open. Han hade klättrat till runt 20 på rankningen och var stekhet.

Den unge talangen gick till semi i Kungliga hallen och förklarade efter förlusten mot Jack Sock att SO var hans sista turnering för året.
Varför?
”Mitt team vill att jag ska träna och bygga upp mig inför nästa säsong. Självklart hade jag gärna spelat ett par tävlingar till i år men det är bättre att tänka långsiktigt”, sa han.
Hur många tonåringar resonerar så när arrangörer lockar med stora summor startpengar?

Förra året gick han efter bland annat fem titlar in på topp-10 och stod därmed inför en stor utmaning denna säsong. Flertalet spelare får en reaktion året efter sitt genombrott då de för första gången har många poäng att försvar. En del rasar genom listan. Tysken har tappat bara en placering sedan säsongsinledningen och har den här veckan spelat sig fram till sin största final i karriären.

Hanterade såväl Federer som osportsliga åskådare.

I går besegrade han Roger Federer med 7-5, 7-6 i semifinalen i ATP-slutspelet i O2-arenan i London där Zverev både under och efter matchen gav prov på sin mognad. Han var kyligare än den 20-faldige Grand Slam-segraren på de viktiga poängen och hanterade efteråt osportsliga åskådare på ett imponerande sätt.

Några åskådare som hade noll koll på reglerna buade ut Zverev som vid 3-4 i tiebreak stoppade en bollduell sedan en bollkalle tappat en boll och börjat springa efter den.
Istället för att härskna inför buropen bevarade Zverev sitt lugn och bad flera gånger om ursäkt trots att han agerat helt rätt.

”Sascha” Zverev gör ett mycket sympatiskt intryck. En lågmäld kille som står med båda fötterna på jorden och som har alla förutsättningar att under en följd av år vara en av sportens bästa ambassadörer.

Att han har vad som krävs för att besegra världsettan Novak Djokovic i söndagskvällens final är långt mindre troligt. Visst, den 198 centimeter långe tysken har servat enastående och även i övrigt övertygat i sina sista matcher men hade absolut inget att sätta emot serben i den första gruppspelsmatchen.

Djokovic har inte tappat serven på sina fyra matcher (haft bara två breakbollar mot sig) och har 35-2 i matchfacit sedan Wimbledon. Precis som under åren då han var som bäst har Djokovic under andra halvan av säsongen stått i en klass för sig.
Precis som Alexander Zverev gjort de två senaste åren – då räknat i konkurrens med de andra spelarna i den unga generationen.

En framtida världsetta?
Visst talar en hel del för det. Längre än så vill i alla fall inte jag sträcka mig vad gäller framtiden för 21-åringen från Hamburg.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 18

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.