Därför får generationsväxlingen gärna låta vänta på sig ett tag till

En tillbakablick i Masters-historien visar bland annat:
•Hur oerhört dominerande Rafael Nadal, Novak Djokovic och Roger Federer varit.
•Att trion under de två senaste åren inte hade ett lika fast grepp som tidigare om ATP-tourens nio tyngsta titlar.

Den här veckan avgörs i Indian Wells säsongens första Masters. Federer, 37 år, och Djokovic, 31 år, har vardera fem titlar och Nadal, 32 år, har tre i vad som brukar kallas tennisens femte Grand Slam.

Under de senaste 15 åren är det bara fjolårssegraren Juan-Martin del Potro och 2010 års mästare Ivan Ljubicic som lyckats få titeln att hamna utanför stjärntrion.

Sett över samtliga nio Masters har Djokovic, Federer och Nadal sedan 2017 inte dominerat lika eftertryckligt som vi är vana vid.
Att vi oftare än tidigare ser andra namn i segerrullorna kan förstås tolkas som ett tecken på att en generationsväxling är mycket nära förestående.

Jag tror – med betoning på tror – inte att så är fallet utan att den dröjer åtminstone något, kanske några år till. Naturligtvis under förutsättning att Djokovic & Co förblir skadefria och inte tvingas till längre skadeuppehåll.

Att Federer och Djokovic 2017 spelade vardera fyra av nio Masters och att det blev bara fyra för Nadal förra året innebär att trion varit försvagad under de två senaste säsongerna.

Även om det finns de som längtar efter nya namn som petar bort Djokovic & Co tror jag att tennisen mår bäst av om den gyllene eran får fortsätta ytterligare en tid.

Federer, Nadal, Djokovic. Tre olika spelstilar och personligheter. Tungviktsfinalerna mellan dem. Den ansträngda relationen mellan Federer och Djokovic. Den djupa respekten mellan Nadal och Federer.
Det finns så mycket här som kittlar och som inte går att ersätta, luckor som aldrig kommer att kunna fyllas.

Med tiden kommer Alexander Zverev, Karen Khachanov, Stefanos Tsitsipas, Denis Shapovalov och andra unga spelare att nå resultat som stärker deras varumärken ytterligare. De må redan i dag vara heta namn på tenniscirkusen men fråga någon utanför skaran tennisfantaster och det är relativt få som nickar igenkännande åt namnen.

Tennisen har under alla år klarat generationsväxlingar och kommer med tiden att göra så även då Federer, Nadal och Djokovic förpassats till historieböckerna. Men oavsett när det sker kommer deras frånvaro på touren att ställa tennisen inför dess förmodligen svåraste utmaning i historien.

Förr eller senare är den dagen här. Därför är det bara att njuta så länge det finns möjlighet.

Söderling en av få som lyckats "snuva" topptrion på Mastertitel

Sedan starten 1990 har det spelats 261 Masters. 66 spelare har blivit mästare.
Nadal har 33 titlar, Djokovic 32 och Federer 27.
Med sina 17 titlar är fyran Andre Agassi rejält distanserad.

Djokovic, Nadal och Federer tog tillsammans 56 av de 78 titlar som stod på spel från Madrid Masters 2008 till samma turnerings upplaga 2017.
Sägas ska att Andy Murray under den perioden tog 13 av titlarna vilket innebar att toppkvartetten stod för 88.5 procent av titlarna.

På dessa 78 Masters var det bara Robin Söderling och ytterligare fem spelare som för första gången skrev in sig bland segrarna i dessa stora sammanhang:
Jo Wilfried Tsonga (Paris 2008).
Ivan Ljubicic (Indian Wells 2010).
Robin Söderling (Paris 2010).
David Ferrer (Paris 2012).
Stan Wawrinka (Monte Carlo 2014).
Marin Cilic (Cincinnati 2016).

Lika många förstagångssegrare har vi sett under de 14 senaste Masters:
Alexander Zverev (Rom 2017).
Grigor Dimitrov (Cincinnati 2017).
Jack Sock (Paris 2017).
Juan Martin del Potro (Indian Wells 2018).
John Isner (Miami 2018),
Karen Khachanov (Paris 2018).

På de två senaste säsongerna har det alltså varit lika många förstagångssegrare som mellan 2008-2017.

Men även om de tre suveränerna tappat en del av sitt tidigare fasta grepp i Masters dominerar de fortfarande.
2017: Federer (3), Nadal (2). Övriga: Zverev (2), Dimitrov (1), Sock (1).
2018: Nadal (3), Djokovic (2). Övriga: del Potro, Isner, Zverev, Khachanov var sin.

I Indian Wells ställs Federer i tredje omgången mot landsmannen, kompisen och trefaldige Grand Slam-segraren Stan Wawrinka. Magnus Normans adept har segrat i tre av deras 24 möten, senast 2015 i kvartsfinalen i Franska mästerskapet. Efter det har Federer fem raka segrar.

Nadal har 6-0 inbördes mot argentinare Diego Schwartzman.
Djokovic har 8-1 mot Philipp Kohlschreiber (matchen bröts i går efter ett game på grund av regn) och ställs vid seger mot formstarke Gael Monfils mot vilken han gått segrande från samtliga femton matcher.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 12

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.