Därför tynger Fed Cup-lagets förlust mot Ryssland lite extra

Kvällens förlust mot Ryssland innebär att Sveriges Fed Cup-lag spelat klart för i år.
Hoppet om avancemang är borta och nästa år blir det fortsatt division I-spel för svenskorna.

Förlusten mot elfterankade Ryssland är absolut inget att säga om. Ändå smärtar den säkert lite extra för kapten Mattias Arvidsson och hans spelare.

En seger skulle ha betytt kvalmatch till World Group II och det med största sannolikhet mot en klart svagare motståndare än Ryssland.

Visserligen är det kanske några av länderna som till kvalet i april kommer med starkare uppställning än det som i veckan förlorat i World Group II. Men under alla omständigheter skulle Sverige haft mycket goda möjligheter att klättra i seriesystemet.

Just därför känns kvällens i sig inte alls oväntade förlust tyngre än den annars skulle ha gjort.

Ryssland bänkade 14-rankade Daria Kasatkina som inlett året svagt. Precis som i gruppspelet mot Polen och Danmark fick Natalia Vikhlyantseva förtroendet i singel.

Rankad 109 är hon 13:e bästa ryska på listan men mot Johanna Larsson gav den 21-åriga ryskan ytterligare ett nytt exempel på hur stark hon är inomhus.

7-6, 6-2 sedan Larsson efter en mycket passiv inledning spelat upp sig starkt. När första set gick till tiebreak kändes det som fördel för den nio år äldre och långt mer rutinerade Sverigetvåan.

Vikhlyantsevas forehand hade börjat svaja i gamet innan och gjorde så också då Larsson skaffade sig ett minibreak i i tiebreak. Tyvärr fick svenskan efter det inte riktigt utrymme att styra över bollen på Vikhlyantsevas forehand. Ryskan tog sju poäng i rad.

I andra set kroknade Larsson som haft ett mycket tufft program under veckan. Hon spelade singel mot Ukraina, Estland och Bulgarien och ovanpå det dubblar mot de två förstnämnda länderna.

Hur vältränad och stark den svenska veteranen än är var det inte alls anmärkningsvärt att hon i andra set inte orkade stå emot.

Sverigeettan Rebecca Peterson vilade från den avslutande gruppspelsmatchen mot Bulgarien och ställdes ikväll mot Anastasia Pavlyuchenkova.
Det är ytterst få spelare på WTA-touren som har så tungt grundspel som den 32-rankade ryskan vars bollträff är sagolik – då hon kommer rätt till bollen.

Med en bättre fysik skulle Pavlyuchenkova ha en betydligt mer framskjuten placering på listan. Hon coachades under en tid förra året av Joakim Nyström och tränade en hel del med Peterson.

Den 23-åriga Sverigetvåan hade ikväll två möjligheter att bryta tillbaka till 3-3 i första set men det var också hennes enda genombrottsmöjligheter i matchen.
6-3, 6-2 till Pavlyuchenkova och rysk slutseger.

Ryssland var så sent som 2015 i Fed Cup-final och åkte till årets säsong ner i division I för första gången på 21 år.
Inget talar för annat än att laget i april tar ytterligare ett steg mot Fed Cups finrum.

Sverige har gjort en bra insats under veckan i Polen. Den inledande segern i gruppspelet mot starka Ukraina imponerade stort. Mot Estland och Bulgarien svarade svenskorna upp mot favoritskapet. Dagens lag är av klassen att det gäller som favorit mot flertalet länder i division I.

Johanna Larsson och Peterson har dragit det tyngsta lasset. Sverigetrean Mirjam Björklund svarade mot Bulgarien för en stark singeldebut i dessa sammanhang. Cornelia Lister och Björklund har spelat en dubbel (då landskampen mot Bulgarien var avgjord) och 17-åriga Caijsa Hennemann har varit med för att se och lära.

Och som sagt: Om det inte varit för att det här laget skulle ha haft en så stor chans att gå upp i World Group II hade den klara förlusten mot Ryssland känts annorlunda.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 09