De ska ge svensk tennis mer power

Som bekant har tennisen under åren utvecklats till att bli en mycket fysisk sport. Det innebär bland annat att träningsmetoderna som användes för 20 år sedan inte längre gör någon större nytta. Men hur ska en ung talang då fysträna för att öka förutsättningarna att förverkliga proffsdrömmen? Det finns inget entydigt svar på frågan. Inte ännu ska tilläggas.

Ali Ghelem har varit med att utveckla ett unikt test- och träningsprogram som gör att forskningen nu kommit en bra bit på vägen.

– Vi har under de senaste åren testat många spelare och jobbar nu för att få ett ännu större underlag som stöd, säger Ghelem som tillsammans med Martin Taipale och Rebecca Poikajärvi bildar Good to Greats nya fysteam.

Test- och träningsutrustningen finns förstås i det stora gymet i Catella Arena.

– Vi testar förflyttning, slag och serve och i de tre rörelsemönstren mäter vi power, rörlighet och kraft. Power är kraft gånger fart. Det krävs i dag oerhört mycket mer power än för 20 år sedan, säger Ghelem.

"Power är kraft gånger fart. Det krävs i dag oerhört mycket mer power än för 20 år sedan"

Allt mäts på en tiogradig skala och Ghelem och hans kollegor ser skillnader mellan olika spelarkategorier.

– Spelarna på GTG:s akademi ligger på sju och klubbspelare på sex. Den stora skillnaden mellan dem finns i power och poweruthållighet. Sämre resultat kan bero på att en spelare inte tränat lika mycket som de andra men det kanske också bero på att han eller hon inte har lika snabba muskelfibrer.

– Spelare på ATP eller WTA ska ligga på minst åtta, säger Ghelem och visar på datorskärmen testresultaten på sin tidigare adept Robin Söderling. Den tidigare världsfyran och dubble Paris-finalisten hade 8.7.
– Ju högre resultat man har desto svårare blir det förstås att öka.

Ghelem är i dag Sverigeettan Rebecca Peterson och dubbelspecialisten Robert Lindstedts fystränare. Tillsammans med Taipale står han för den övergripande planeringen av akademispelarnas fysträning medan Poikajärvi gör det praktiska arbetet med gruppen.Hon har själv tränat under Ghelem och Taipales ledning.

"Det talas alldeles för mycket om hur många timmar man tränar istället för att som här att titta till hur man tränar"

– Trots att jag som junior ansågs vara enormt stark och uthållig var det som att börja från scratch då jag för sex år sedan kom till dem. Jag blev mer explosiv och hade väl en bra kapacitet. Men jag var inte tillräckligt mentalt stark, jag blev så sjukt nervös att det nästan var ångest att spela match, säger Poikajärvi och fortsätter:
–Det talas alldeles för mycket om hur många timmar man tränar istället för att som här att titta till hur man tränar, säger Poikajärvi.

Martin Taipale:
– Vad gäller testerna hoppas vi att många klubbar kommer hit med sina spelare. Då får spelarna tydliga svar om vad de behöver träna på och vi får ett ännu bredare underlag i forskningen, säger han.

Intresset från utlandet är stort och i dagarna kommer det brittiska tennisförbundet med sina fystränare på studiebesök till Catella Arena.

– Kunskapsnivån på det här området är fortfarande extremt låg internationellt och det finns stora luckor i forskningen. Vår egen forskning är på pilotstadiet och vi är ännu inte helt på det klara med vad som är absolut viktigast, säger Ghelem.
Ett är han och hans kollegor i alla fall säkra på: unga idrottstalanger ska inte ägna sig åt specifik fysträning för ”sin” idrott innan de fyllt 15 år.

– De ska istället ha en allsidig träning. Det handlar om kondition och grundläggande styrka. Vid 15 ska man börja med specifik fysträning för den idrott man ska bli bra i. De som i unga år tränar allmänt istället för specifikt håller mycket bättre då de i 15-årsåldern specialiserar sig, säger Ghelem.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 19