Den härliga inramningen i Kungliga blev en fin slutvinjett för årets SO

Denis Shapovalov bjöd stundtals på sitt sprakande och bländande fyrverkeri.
Men spelmässigt kan hans Stockholm Open-final mot Filip Krajinovic ändå inte riktigt mäta sig med inramningen i Kungliga hallen.

Kungliga är en av få riktiga tennisarenor på touren och när läktarna som i dag är fyllda av intresserade åskådare blir stämningen tät och kittlande.

När spelarna skulle serva var det nära nog knäpptyst, åskådarna levde sig stundtals högljutt in i bollduellerna av vilka de bästa möttes med öronbedövande jubel och det klassiska golvstampet.

Likadant var det i lördagens semifinaler. Det är som om turneringen byter skepnad framåt semifinalerna. Tidigare i veckan var det klirr i glasen och ett ständigt surr runt centercourten men under helgen har upplevelsen i Kungliga varit fantastisk för såväl spelare som tennisälskare.
*
Finalen var Shapovalovs första på ATP-touren och efter ett tidigt break hade han kontroll på första set medan genombrottet i andra kom vid 4-4.
Han är förste kanadensare att ta titeln i Stockholm Open som startade samma år – 1969 – som hans mamma föddes.

*
Årets upplaga hade ett intressant startfält även om Juan Martin del Potro lämnade återbud.
Men där fanns trefaldige SO-finalisten Grigor Dimitrov som tog titeln 2013 och världstolvan Fabio Fognini samt ett antal heta namn i den unga generationen. Shapovalov och Alexei Popyrin är 20 år, Talylor Fritz fyller snart 22 år och Sverigeettan Mikael Ymer är 21 år liksom norrmannen Casper Ruud (fyller i december) som är Nordens bäste spelare.

*
Tyvärr föll flertalet av de hetaste namnen bort tidigt vilket påverkade medias intresse. Den klart mest välbesökta presskonferensen under veckan var den Rebecca Peterson hade i torsdags. Så trångt har det inte varit i den lokalen sedan Robin Söderling spelade.

*
Inte ens Shapovalovs framgång lockade media.
Efter hans semifinalseger var jag ende journalist som intervjuade honom. Efter kanadensarens finalseger var även Staffan Erfors där för att prata med spelaren som om några år kan vara ett av sportens största namn.

Det svala intresset från media visar att tennis i dag är en sport som få bryr sig om utanför skaran redan frälsta.
Den mäktiga inramningen under helgen i Kungliga understryker att SO är en stor fest för de inbitna.

*
Det blev en fin slutvinjett för turneringsdirektören Simon Aspelin, Henrik Stenmo och Jonas Elmblad på Game Set Events och de andra starka krafterna i organisationen som gjorde sitt sista år som arrangör.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 10 20