Lika klokt som starkt av Peterson att avstå från spel i Swedish Open

Rebecca Peterson gör rätt som inte ställer upp i sommarens Swedish Open i Båstad.
Beslutet är inte bara klokt utan visar också på den 23-åriga Sverigeettans starka integritet.

Men visst gnys det en del från vissa håll i tennis-Sverige. Inte öppet utan som så ofta i korridorsnacket.
”Nu när Sverige fått en WTA-turnering borde hon faktiskt vara med. Men citera mig inte på det” – typ så låter det från kritikerna.

Andra håller med mig om att Rebecca gör rätt och påpekar att svenska spelare faktiskt inte är skyldiga att spela på hemmaplan.

Några saker är värda att ta i beaktande i den här frågan:
• Turneringen i Båstad spelas på grus efter den korta grässäsongen och inför den långa amerikanska hardcourtsäsongen.
Det är den Peterson vill förbereda sig för efter Wimbledon.
Med en stark period på hardcourt har hon stora möjligheter att klättra på rankningen. Anser hon att förberedelserna skulle bli lidande av att lägga in en grusturnering i schemat ska hon självklart inte göra det.

• Swedish Open är en WTA 125 K vilket motsvarar en Challenger på ATP-touren. Turneringen skulle – trots underlaget – kunnat ha varit passande för Peterson om hon under en tid haft det tungt och behövde matcher i kroppen och segrar som stärkte självförtroendet. Men nu är hon inte i den situationen.

• Naturligtvis skulle Båstad-turneringen ha fått lite mer medial uppmärksamhet med den 66-rankade Sverigeettan i startfältet. Det är klart att en ung spelare kan känna en press att ställa upp och då sätta turneringens bästa framför det som spelaren anser är bäst för henne eller honom.

Men inte ens med Peterson bland de 32 namnen skulle turneringen fått lika stort medialt genomslag som under åren då WTA-turneringen hade högre status och därmed betydligt starkare startfält.

Klimax nåddes 2015 då ikonen Serena Williams kom, sågs och segrade. Bäst rankade spelare i årets upplaga blir kinesiskan Shuai Zhang som är 52 på listan.

Svensk tennis kommer att få betydligt större rubriker om Peterson gör bra ifrån sig i någon eller några av de stora hardcourtturneringarna än om hon hade nått långt på hemmaplan.

• Slutligen ska vi komma ihåg att Peterson inte hade kunnat vara med i Båstad om hon är kvar andra veckan i Wimbledon eftersom det är då Swedish Open spelas.

Rebecca gör på måndagen entré i årets tredje Grand Slam-turnering där rutinerade belgiskan Yanina Wickmayer svarar för motståndet.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 01

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.