Djokovic eller Nadal blir historisk när de möts för 53:e (!) gången

Bara en sak är säker i söndagsförmiddagens final i Australian Open:
Det kommer att skrivas historia.
Världsettan Novak Djokovic skulle med en sjunde titel bli segerrikast i turneringen genom tiderna.
Tvåan Rafael Nadal kan bli förste spelare under proffseran med minst två titlar i samtliga de fyra Grand Slam-turneringarna.

– ”Rafa” är den störste rival jag haft under karriären säger Djokovic som leder med 27-25 inbördes och gått segrande från åtta av deras tio senaste möten.

– Det är sådana här matcher man lever för, det går inte att önska sig något bättre, säger serben.

– Vi pressar varandra till våra högsta nivåer. Jag har under åren hittat lösningar mot honom och han har hittat lösningar mot mig. Någon av oss kommer att hitta en lösning i finalen, säger Nadal.

Sedan tennisen 1968 öppnade dörren för proffs är det inga spelare som ställts mot varandra lika många gånger som 31-årige Djokovic och ett år äldre Nadal.

De har under åren haft många mycket minnesvärda sammandrabbningar. Även om vi säkert rankar dem olika är väl alla ense om att 2012 års final på Melbourne Park ska ha en framskjuten placering på listan.

Efter fem timmar och 53 minuter – längsta Grand Slam-finalen i historien – stod Djokovic som segrare med 7-5 i femte set. Nadal hade tagit det första och ledde med 4-2 i skilje. Det var första gången spanjoren förlorade en Grand Slam-final där han haft 1-0 i set.

– Jag hoppas att vi inte spelar lika lång tid på söndag men det kommer säkert att bli ännu en bra final, säger Djokovic med ett leende.

Att han har en dags kortare vila än Nadal mellan semifinal och final hade kunnat få betydelse om serbens semifinal mot Lucas Pouille blivit fysiskt krävande.
Det blev den inte. 6-0, 6-2, 6-2 på 83 minuter. Djokovic svarade för bara fem (!) oprovocerade misstag och Pouille var statist i nästan samtliga bolldueller.

– Det här var en perfekt match från första till sista poäng. Jag lyckades med allt jag föresatt mig och ja, till och med bättre än jag trodde, säger Djokovic som tagit sex av sina 14 Grand Slam-titlar just i Australian Open.

Han är där segerrikast tillsammans Roger Federer och Roy Emerson.
Australiern Emerson och hans landsman Rod Laver är enda två spelare med minst två titlar i samtliga fyra Grand Slam-turneringar.

Nadal kan på söndag bli förste spelare som svarar för bedriften under proffseran. Den 17-faldige Grand Slam-segraren tog sin Australian Open-titel för tio år sedan och har inte tappat set på vägen fram till femte finalen.

Djokovic var storfavorit till titeln inför turneringen. Han dominerade andra halvan av förra säsongen fullständigt medan det inför årets första Grand Slam-turnering fanns frågetecken kring Nadals hälsa och form.

Även om spanjoren ligger under i inbördes möten och vunnit bara åtta av deras 25 matcher på hardcourt har han plus i deras möten i Grand Slam (9-5) och i finaler (4-3).

Svårtippat så det förslår.
Men tennishistoria blir det.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 26