Djokovic tillbaka som världsetta efter ett imponerande halvår

31 oktober 2016 är senaste gången Novak Djokovic toppade världsrankningen.
På måndag intar han tronen igen.
Den 31-årige serben var i slutet på maj 22:a på listan och är förste spelare sedan 2000 som legat utanför topp-20 och ändå blivit etta under samma säsong. (2000 var det Marat Safin som stod för bedriften).

Veckans Paris Master var tänkt att bli en spännande kamp om förstaplatsen mellan Djokovic och nuvarande ettan Rafael Nadal. Men spänningen uteblev i samma stund som Nadal i dag drog sig ur årets nionde och sista Masters.

Knäskadan som hållit spanjoren borta sedan han sjunde september tvingades ge upp US Open-semifinalen mot Juan Martin del Potro är läkt men under träningsdagarna i Paris åkte Nadal på en magmuskelskada.
-Den känns framför allt i serven. Läkaren avrådde mig från att spela här eftersom skadan kan förvärras betydligt, säger Nadal vars medverkan i ATP-slutspelet i London är mycket osäker.

Novak Djokovic missade andra halvan av förra säsongen på grund av den armbågsskada som han då hade bevärats av under en längre tid. Men under Wimbledon blev smärtorna för svåra och serben tvingades ge upp kvartsfinal mot Tomas Berdych.

Under inledningen av årets säsong syntes det att Djokovic varit borta länge. Tajmningen och skärpan fanns inte där. De första tecknen på antågande form kom i vårens sista grusturneringar. Han gick därefter till final i Wimbledon-genrepet i Queens.

Facit efter det är mäkta imponerande:
•Grand Slam-titlar i Wimbledon och US Open (nu har han 14 GS-titlar).
•Master-titlar i Cincinnati och Shanghai (32 titlar).
•29 segrar på de 30 senaste matcherna (enda förlusten mot Stefanos Tsitsipas i tredje omgången i Toronto Masters).

Eftersom han efter kvartsfinalen i Wimbledon inte haft några poäng att försvara har Djokovic kunnat klättra tillbaka till toppen.
På måndag tronar han åter överst på listan.
Det är stort och imponerande.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 11 01