En extra skön seger för Larsson efter jätteraset på rankningen

Segern i öppningsmatchen i Franska mästerskapet satt säkert lite extra skönt för Johanna Larsson.
Några timmar tidigare hade nämligen den senaste världsrankingen kommit:
Efter 61 platsers ras ligger Sverigetvåan nu 172 på listan.

Eftersom Larsson ifjol föll bort direkt på Roland Garros innebär dagens seger att hon är garanterad 60 nya poäng. 250 försvann i förra veckans WTA-turnering i Nürnberg där Johanna som titelförsvarare åkte ut i andra omgången.

Hon besegrade där tvåfaldiga Grand Slam-segraren Svetlana Kuznetsova och pressade därefter andraseedade Katerina Siniakova till tre set.

Båda insatserna visade att Larsson i alla fall är ur sin långa och djupa formsvacka under vilken hon förlorade nio matcher i rad.
Dagens seger mot 74-rankade Magdalena Rybarikova gav inget besked om Sverigetvåans form är fortsatt stigande eller inte. Den 30-åriga slovakiskan är en för svag grusspelare för att utgöra en riktig värdemätare.

Ändå ska Johannas seger (6-3, 6-4) inte underskattas. Normalt skulle hon på grus vara favorit mot Rybarikova men med tanke på raset på rankningen och på hur året hittills sett ut för Larsson gällde inte normala förutsättningar.
Det hade kunnat ligga nära till hands att hon blivit stressad och orolig vid 1-4 i andra set och vändningen där stärker henne säkert lite extra inför fortsättningen.
Det behövs.

Nu väntar nämligen 19-rankade spanjorskan Garbine Muguruza. Hon har inte övertygat i år och speciellt då inte på grus. 2-2 i matchfacit inför årets andra Grand Slam-turnering och i Rom tvingades hon i tredje omgången ge upp på grund av lårskada.
Inte heller i dagens match mot amerikanskan Taylor Townsend visade Muguruza upp den typ av storspel som för tre år sedan ledde hela vägen fram till titeln.
Däremot var hon mentalt stark och räddade breakbollar vid 0-1 i såväl andra set som i skilje. 5-7, 6-2, 6-2.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 26