En semifinalplats står på spel när 18-åringarna Yasar och Zaar möts

För fem år sedan spelade sig då 18-åriga Rebecca Peterson fram till sin första titel på ITF-touren.
I dag är Peterson Sverigeetta och 52:a på WTA-rankningen.
En av Petersons totalt fem ITF-titlar 2013 tog hon i Djursholm Ladies där det nu är två andra 18-åriga hemmahopp som har möjlighet att skriva in sig i segerrullorna.

Men nej, det finns förstås ingen anledning att i övrigt göra några jämförelser mellan Rebecca och de två tonåringarna Melis Yasar och Liza Zaar. Framtiden får utvisa om de två i likhet med Peterson har talangen, spelet och motivationen som krävs för att slå sig fram hela den långa vägen till WTA-touren.

Yasar och Zaar ställs mot varandra i fredagens i kvartsfinal.
Yasar fick en oväntad enkel resa till kvarten då tredjeseedade belgiskan Margaux Bovy tvingades ge upp efter första set (6-0).
Båda de svenska kvartsfinalisterna hade matchboll mot sig i första omgången där Zaar slet i närmare fyra timmar. Knappt ett dygn senare besegrade hon i dag Julita Saner i raka set.

15-åriga Klara Milicevic och ett år äldre Maria Petrovic gjorde i dag sorti i årets näst sista ITF-turnering på svensk. Avslutningen sker nästa vecka i Näsbypark där 15-åriga danskan Clara Tauson återfinns i startfältet. Tauson tog sin första och hittills enda ITF-titel i fjolårets upplaga, i år har den kraftfullt spelande danskan i huvudsak spelat på juniortouren (41-7 i matchfacit), hon är världstrea och släppte bara åtta game på sina sex matcher då hon nyligen tog titeln i en stor juniorturnering i Osaka.

Flertalet stora talanger blir av en eller annan anledning inte de där toppspelarna som förutspåtts. Det skulle förvåna om Tauson en dag kommer att räknas in i den kategorin.

Det kändes inte heller vågat att för fem år sedan tro på en mycket ljus framtid för Rebecca Peterson. Hon följde upp titeln i Djursholm Ladies med att vinna även i Näsbypark och om inte förr så anade nog de flesta då att löftet från Järfälla med tiden skulle komma att låta höra tala om sig i betydligt större sammanhang.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 25