Enkel seger för Simona Halep då Serena Williams fick finalfrossa

Simona Halep tog i dag sin andra Grand Slam-titel i karriären.
Hon fick fantastiskt god hjälp av Serena Williams.
Precis som i flera tidigare stora matcher var amerikanskan så nervös att det blev pannkaka av det mesta hon gjorde.
6-2, 6-2 i en lika kort som slätstruken Wimbledon-final.

Det kan förstås inte den rumänska världssjuan lastas för.
Hon har ett kompakt försvar och är en av de snabbaste spelarna på WTA-touren.

Efter tre tidigare finalförluster i Grand Slam tog hon förra året titeln i Franska mästerskapet och i dag kom den andra.
Halep har gjort en fantastisk turnering och tappat bara ett set på sina sju matcher. I finalen var hon hur stabil som helst. Halep utnyttjade fyra av sina fem genombrottsmöjligheter och räddade den enda breakboll hon hade mot sig.

Insatser måste ändå altid ses i ljuset av vad motståndaren har att komma upp med och vi kan konstatera att Haleps seger blev sällsynt lättköpt.

Williams har tagit 23 Grand Slam-titlar varav sju i Wimbledon. Det kunde ha varit ytterligare en handfull om det inte varit för att hon vid ett antal tillfällen drabbats av mentala blockeringar.

Dagens exempel var i nivå med US Open-semifinalen mot Roberta Vinci 2015. Amerikanskan hade under säsongen segrat i Australian Open, Franska mästerskapet och Wimbledon. En seger på Flushing Meadows i New York skulle ha betytt att hon skrivit in sig i den exklusiv skara spelare som tagit en Grand Slam.
Men det trycket blev för stort för henne.

Då nu snart 38-åriga Williams segrade i Australien Open 2017 var hon bara en titel ifrån att tangera Margaret Courts rekord på 24 Grand Slam-titlar. Efter det har amerikanskan förlorat samtliga de tre finaler hon varit uppe i.

Williams akilleshäl är att hon har bara en växel – den högsta. Hon blåser på med full kraft och i matcher där hon spelar avslappnat är hon minst en klass bättre än de övriga toppspelarna.

Men när hennes grundspel går i baklås har hon ingen nyckel att ta till. Det är lite ”går-det-så-går-det” över hennes spel och dag gick det inte alls.

Allt var över på 56 minuter.
Williams slog 17 vinnare och svarade för 26 oprovocerade missar.
Motsvarande siffror för Halep var 13 och 3(!).

Att detta var en nattsvart dag för Williams exemplifieras bäst av poängen då Halep bröt till 3-2 i andra set. Williams spelade sig fram till vidöppet läge vid nät och hade gott om tid på sig att placera bollen utom räckhåll för rumänskan.
Williams slog bollen en bit utanför baslinjen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 13