Eriksson dubblerar i DC-matchen där spelarna får rigorös bevakning

Markus Eriksson blir Sveriges nyckelspelare i helgens Davis Cup-match mot Israel.
Det blir andra gången i karriären som den 29-årige göteborgaren dubblerar.

Han ersätter i singel nyopererade Elias Ymer som hade så gott hopp om att kunna spela att han fanns med i det lag som DC-kapten Johan Hedsberg tog ut förra tisdagen.

En oskriven regel är att aldrig ta ut en skadad spelare. Eftersom laget fram till dagens lottning fick ändras på två punkter kan man tycka att det inte spelar någon roll att Elias fanns med i första laget.
.
Men det naturliga skulle förstås ha varit att Elias inte varit med från start. Då hade Hedsberg förfogat över fem friska spelare varav en hade fått kliva av i dag om det visat sig att Elias hunnit bli i speldugligt skick efter operationen.

Överhuvudtaget har Elias skada omgärdats av ett märkligt hemlighetsmakeri som definitivt inte gagnat någon.

Kamp mot klockan för Elias Ymer – armskadan oroar inför Davis Cup-matchen

Båda utropstecken och frågetecken kring bröderna Ymer inför Davis Cup

Men nu är det historia.

Markus Eriksson tar hand om andrasingeln bakom Mikael Ymer och spelar dubbel i par med debutanten André Göransson .

”Mackan” har dubblerat en gång tidigare. Det skedde i fjolårets bortamatch mot Schweiz. Då svarade han för en heroisk vändning i den inledande singeln mot Marc-Andrea Huesler, gav sedan i par med Robert Lindstedt Sverige 2-1 men kunde inte förhindra att Henri Laaksonen utjämnade.

Mikael Ymer inleder på fredagseftermiddagen helgens landskamp, är skyhög favorit mot gästernas tvåa Edan Leshem och allt talar för att Eriksson kan gå ut med svensk 1-0-ledning i ryggen då han möter Israels etta Dudi Sela.

De har mötts en gång tidigare och också det i Davis Cup. För tre år sedan vann Sela i raka set då Israel på hemmaplan vann med 3-1.

Lagens mest omtalade möte är annars det i Malmö 2009 då antisemiter försökte att stoppa matchen som kom att spelas utan publik.
Det är just av säkerhetsskäl som Svenska tennisförbundet valt att förlägga helgens match i Kungliga hallen. Ur sportsligt perspektiv hade grus varit att föredra och då hade förstås Båstad varit det självklara valet.

Men där skulle spelarna inte kunna skyddas på samma sätt som i Kungliga hallen där spelarna får rigorös bevakning.
Återstår att se om det åter blir kravaller. Enbart det faktum att valet av spelplats inte kunnat göras utifrån sportsligt perspektiv visar att tennisen ännu en gång används som slagträ av antisemitiska krafter.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 12