Ett bra initiativ av tre storklubbar – så här vill de blåsa liv i Elitserien

Elitserien komprimeras till två veckor och flyttas i tid så att den inte kolliderar med internationellt tourspel.
Livestreaming av matcherna och en överhuvudtaget bättre marknadsföring i syfte att öka seriens status.

Se där några av de förslag som klubbarna KLTK, Salk och Fair Play TK kommer att presentera på torsdagens elitträff i Stockholm.

Spontant är jag mycket positiv till de föreslagna förändringarna. Å andra sidan hade väl i stort sett vilka förslag som helst välkomnats.

Något radikalt måste ju göras för att blåsa liv i serien. De mindre förändringar vi sett genom åren har fungerat som konstgjord andning. Nu behövs en behandling som gör att patienten tillfrisknar.

Att ingen utomstående bryr sig om Elitserien är en sak. Men att det finns personer i tennis-Sverige som anser serien vara överflödig eller ser den som ett nödvändigt ont vittnar om hur illa ställt det är.

Efter fjolårets herrfinal mellan Upsala TK och Fair Play TK skrev jag bland annat följande i en krönika:
” Det är hög tid för klubbar och förbund att agera. Att fortsätta som hittills borde inte få var ett alternativ. Spelare, klubbar, förbund och svensk tennis i stort har allt att vinna på en radikal förändring”.

Vidare:
” Här några punkter som säkert diskuteras och som det i vissa fall pratats så länge om att de för länge sedan borde ha varit borta från agendan:

• Är det rimligt att klubbar betalar sina spelare för att dessa ska vara med i Elitserien eller ska spelarna med gratis medverkan betala tillbaka vad de under året fått i stöd från klubben?

•Ska det införas en gräns för hur många utländska spelare ett lag får ha? Gynnar det svensk tennis med klubbar som köper in utländska spelare för fem veckors seriespel? Är de utländska förvärven kanske i själva verket viktiga förebilder i en klubb med bra juniorverksamhet men utan juniorer som vid den aktuella tidpunkten håller måttet för Elitserien?

•Ska serien kortas och/eller flyttas i tid? Nu ligger den delvis under en tid då en del spelares karriärer skulle gynnas av om de istället plockade poäng på ITF-touren.

•Borta- och hemmamatcher som nu eller sammandragningar?

•Ska spelare som inte varit med i grundserien få hoppa in i en final? Det fanns inför årets serie förslag på att det inte skulle tillåtas men förslaget vann inte gehör”.

Flera av dessa frågor finns på agendan under torsdagens möte.

Det är mycket glädjande att storklubbarna Fair Play, KLTK och Salk lanserar ett gemensamt förslag. I bästa fall finns det ytterligare några klubbar som presenterar förslag på hur serien ska förändras.

Under flera av de gångna årens elitträffar har alla varit ense om att något måste göras men sällan har det lagts fram konkreta förslag på vad som ska göras.
Därför har det blivit samma visa år efter år.
Nu finns möjlighet att göra skillnad.

Även om det inte är troligt att beslut fattas redan i morgon kommer alla inblandade parter då att ha underlag att inom en snar framtid ta ställning till.
Det innebär att vi i bästa fall kan få en ny seriemodell redan i årets Elitserie men troligare är 2020.

De tre storklubbarna vill alltså korta seriens längd från fem veckor till två veckor och flytta fram den i tiden. Detta för att öka möjligheten för samtliga klubbar att kunna ställa sina starkaste lag på benen.

Nu kolliderar serien med Challengers, turneringar på ITF-touren och internationella juniorturneringar.

Samtliga lag garanteras i förslaget två hemmamatcher och istället för två dubblar och fyra singlar ska det spelas en dubbel och tre singlar.
Lagen ska bestå av fem spelare med max två utländska spelare.

Förslaget att samtliga matcher ska livestreamas är mycket bra. Det blir ett viktigt led i marknadsföringen av Elitserien.
Viktigast är naturligtvis att serien blir en större angelägenhet i tennis-Sverige än vad som nu är fallet.
Det är också vad svensk tennis själv kan påverka.

Att media ska få upp ögonen för tennisens Elitserie kan aldrig bli något annat än ett önskemål.
Då är det säkert lättare att med en smart paketerad serie och bra marknadsföring väcka intresse i näringslivet.

Elitserien kostar klubbarna 100 000-350 000 kronor per säsong. SM-guld ger 20 000 kronor och tvåan får 10 000 kronor.
Det är så genant snålt att slopandet av prispengar är att föredra.

Med en sponsor till Elitserien skulle prispengarna kunna höjas till en nivå som får fler klubbar att satsa på serien.

Först då kan statusen höjas.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 20

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.