Ett dubbelankare som väger tungt – Lindstedt visar att gammal är äldst

Robert Lindstedt Davis Cup-debuterade i april 2007. Just fyllda 30 år blev han Sveriges näst äldste DC-debutant genom tiderna.
Ingen kunde väl då ens ana att Lindstedt tolv år senare skulle ha en given plats i DC-laget.
Men det har han.

Med några månader kvar till 42-årsdagen är han Sveriges äldste DC-spelare genom tiderna.
Han är också en av de bästa dubbelspelare som skådats i svensk tennis.

En Grand Slam-titel finns bland de totalt 22 titlarna och bland de ytterligare 24 finalerna hittar vi tre raka i Wimbledon. Han har varit världstrea som bäst och är sedan ett antal år solklar Sverigeetta.

Frågan har alltså varit vem han ska ha vid sin sida i landskamperna. Under fem säsonger var svaret Johan Brunström och då den vänsterhänte dubbelspecialisten på grund av skada försvann ur bilden föll valet på Markus Eriksson.

Paret gjorde sin första DC-match ihop hemma mot Portugal förra året och segern där följdes upp med seger i bortamatchen mot Schweiz.

Kvällens uppgift borta mot Colombia är av svårast tänkbara slag. Inte nog med att Juan-Sebastian Cabal/Robert Farah är ett av världens bästa dubbelpar, ovanpå det är svensk seger nödvändig för att hålla landskampen vid liv.

I par med Brunström inledde Lindstedt 0-2-vändningen mot Danmark i ödeskvalet 2013. En liknande utveckling i dag och Sverige blir ett av 18 lag i finalen i Madrid i november.

Det skulle verkligen vara Lindstedt väl unnat att få vara med där. Ja, det gäller förstås också Eriksson, bröderna Elias och Mikael Ymer, reserven Jonathan Mridha (som avgjorde fjolårets drama mot Schweiz), kapten Johan Hedsberg och de andra i teamet.

Men många i svensk tennis känner förmodligen lite extra med Lindstedt som under så många år gjort betydande insatser för DC-laget.

Han debuterade faktiskt i singel. Det handlade om 2007 års kvartsfinal i Elitdivisionen mot Argentina. Sverige hade redan säkrat segern då ”Robban” sattes in mot Juan Martin del Potro (som vann i två raka och jämna set).

Året därpå spelade Lindstedt sina två första DC-dubblar och det blev förlust i par med Simon Aspelin (mot Israel) och med Jonas Björkman (Argentina i kvarten).

Efter det har Robert Lindstedt fantastiska 14-2 i dubbelfacit:

•7-1 i par med Brunström (paret hade sju raka segrar).

•4-0 ihop med Aspelin och en av segrarna kom i 2011 års hemmakvartsfinal mot Serbien som ställde upp med Novak Djokovic/Nenad Zimonjic.

•1-1 tillsammans med Robin Söderling. Segern i 2009 i playoff-match mot Rumänien – där Lindstedt ställdes mot sin mångårige dubbelpartner Horia Tecau – betydde svensk 2-1-ledning.

•2-0 med Eriksson.
Den 29-årige göteborgaren har tagit 26 dubbeltitlar på ITF-touren, är i dag rankad 291:a på listan där han i slutet av förra säsongen låg straxt utanför topp-200.
Lindstedt är rankad 52.

Cabal/Farah delar tiondeplatsen.
Så visst känns det rätt bra att rankning är av underordnad betydelse just i Davis Cup…
Det är så mycket annat som spelar in. Pressen av att spela för sitt lag och sitt land. Stoltheten att få göra det. Att ge det där lilla extra just för att tennis där och då är en lagsport.

Ett vet vi säkert: Robert Lindstedt och Markus Eriksson kommer att sälja sig dyrt i försöket att hålla matchen mot Colombia vid liv.

Fotnot 1: Sveriges äldste DC-debutant genom tiderna är Charles Wennergren som var 39 år 3 månader och 10 dagar gammal när han spelade dubbel mot Tjeckoslovakien den 17 maj 1928.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 02