Favoriterna höll i förkvalet

Markus Eriksson (till vänster) och Karl Friberg höll för trycket i förkvalet till Stockholm Open-kvalet.
Med seger mot Gustaf Ström respektive Niklas Johansson säkrade förhandsfavoriterna i dag platser i SO-kvalet som inleds på söndag.

För 28-årige ”Mackan” handlar det om fjärde SO-kvalet och det första sedan 2015. Han väntar fortfarande på en första seger.
I dag besegrade han 17-årige Gustaf Ström (6-3, 6-2) som stod upp bra i första set men sedan kroknade. Men så fick han också ofta slita från hörn till hörn och en bra bit bakom baslinjen då göteborgaren dikterade poängen.

Eriksson har ett mycket stabilt grundspel men skulle bli ännu mer effektiv om han vågade komma fram mer. Genom att stå kvar i bakplan då han hade läge att gå fram släppte Sverigetrean in Ström i många poäng. På samma sätt ser det ut i många av Markus Erikssons matcher och det håller absolut på en viss nivå. Men för att ta sig förbi den krävs offensivare spel.

Gustaf Ström är en härlig fajter som har förmågan att krypa in under skinnet på motståndaren. Det gjorde han också i dag. Han tog mycket lång tid på sig i såväl sidbyten som mellan många poäng och det irriterade vid några tillfällen Eriksson rejält.

Till nästa års förkval är det naturligtvis önskvärt med domare. Nu dömer spelarna själva och vid ett tillfälle blev det lite palaver mellan de båda kämparna, dock utan att det spårade ur.

Men jämförelsevis var det ändå rena söndagsskolan på banan bredvid där 19-årige Friberg besegrade ett år äldre Johansson med 6-3, 7-6.
Det var också en helt annan matchbild på den banan. 201 centimeter långe Johansson spelar offensivt och gör det svårt för motståndaren att hitta en rytm i spelet. Niklas har enormt drag i serven och så också i forehand då han kommer rätt till bollen. Kan den vänsterhänte stockholmaren bara förbättra rörligheten och returerna blir han ett högintressant namn.

Friberg fruktade förstås sin motståndares serve och gav sig själv utrymme genom att bryta direkt. Med ett ess räddade han en setboll i tiebreak och några poäng senare hade han säkrat en plats i SO-kvalet.

Det är andra året i rad Karl Friberg går vidare från förkvalet. Förra året stod bara en plats i SO-kvalet på spel i förkvalet där Kalle då finalbesegrade Markus Eriksson.
Erfarenheten från fjolårets SO-kval innebär förhoppningsvis att det 19-åriga framtidshoppet kan spela ut på söndag. Oavsett vem han ställs mot handlar det om en betydligt mer meriterad motståndare och Friberg kan gå in med inställningen att han har allt att vinna.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 10 12