Fed Cup-laget har ödet i egna händer i sista gruppspelsmatchen

Sveriges Fed Cup-lag har ödet i egna händer då gruppspelet i Polen avslutas i morgon.
Seger mot Bulgarien och laget är klart för lördagens playoff-match.

Eftersom Sverige efter två omgångar är enda lag med full pott kan det bli gruppseger även vid förlust mot Bulgarien.

– Men det tänker vi inte ens på. Nu handlar det bara att ladda om för att besegra Bulgarien, säger Fed Cup-kapten Mattias Arvidsson efter dagens 2-1-seger mot Estland.

Samtidigt förlorade Bulgarien mot Ukraina som ställde över såväl 24-rankade Lesia Tsurenko som formstarka 18-åriga stjärnskottet Dayna Yastremska.

Sett till ranking förfogar Arvidsson över ett betydligt starkare lag än sin bulgariske kollega. Men i Fed Cup har rankning ofta underordnad betydelse.
Känslan att spela för sitt lag och sitt land kan sätta nerverna i dallring hos favorittyngda spelare.

Samtidigt ser vi då och då exempel på lågt rankade spelare som lyfter sig när de med landslagsdressen på får möjlighet att visa upp sig i större sammanhang än de är vana vid.

Och ibland dyker det upp juniorer som utan respekt går in och tar för sig.
Det var precis vad 17-åriga estländskan Saara Orav gjorde i inledningen av dagens avgörande dubbel mot Sverige.

Orav ligger 300 på juniorvärldsrankingen men stod upp mycket bra i baslinjeduellerna mot Rebecca Peterson och Johanna Larsson.
Att Orav hade stabila stjärnan Anett Kontaveit vid sin sida bidrog naturligtvis i hög grad till att Orav kunde spela på nivån hon gjorde i första set.

Men sanningen kom i fatt den unga estländskan. Efter att ha spelat stressat i första set hittade Larsson och Peterson lugnet. 2-6, 6-0, 6-1.

Larsson angav med 6-2, 6-3 mot estländska tvåan Elena Malygina tonen till Sveriges seger.
Den 30-åriga Sverigetvåan förvaltade samtliga fyra sina breakbollar och räddade de tre hon hade mot sig.

För 23-åriga Sverigeettan Rebecca Peterson var den här landskampen något alldeles extra. Fed Cup-matchen mot Estland blir mycket speciell för Sverigeettan

Hon har estländska rötter och på andra sidan nät stod jämnåriga kompisen Anett Kontaveit som ligger 20 på WTA-rankningen. Precis som då de för åtta år sedan möttes i en liten ITF-turnering i Stockholm drog Kontaveit längsta strået.

6-4, 6-4 efter en mycket jämn match där Peterson hade 4-2 i andra set. Hon förvaltade bara två av sina elva genombrottsmöjligheter medan Kontaveit tog tillvara på fem av sina sex.
– Efter singeln fick Rebecca bara en halvtimmes vila till dubbeln och det var såklart tufft för henne, säger Mattias Arvidsson.

Precis som Sverige har Bulgarien så här långt använt bara två spelare: Viktoria Tomova och Isabella Shinikova. Inget talar för annat än att det kommer att se annorlunda ut så länge fredagens avslutande gruppspelsmatch lever.

Sverige har alltså två segrar och 4-2 i matcher, Bulgarien och Ukraina har en seger och en förlust och 3-3 i matcher. Bara Estland är borta från kampen om förstaplatsen.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 07