Federer uppe i sin 50:e Masterfinal – 17 år efter finaldebuten i Miami

För 17 år sedan var han framme i sin första Master-final.
Det skedde i Miami Open och det är också där Roger Federer ikväll spelar sin 50:e final i en av ATP-tourens nio största turneringar.

Titelförsvarande John Isner svarar för motståndet. 2002 blev Andre Agassi för svår i finalen för då 20-årige och 14-rankade Federer som på vägen fram hade slagit ut bland andra Tim Henman och Lleyton Hewitt.

Att Federer fortfarande hävdar sig på absolut högsta nivå är på ett sätt mer imponerande än hans 20 Grand Slam-titlar.
Tänk bara på hur många toppspelare som kommit fram under åren. Av alla dessa klasspelare är det endast Rafael Nadal och Novak Djokovic som lyckats att sätta stopp för Federer vid fler än några enstaka tillfällen.

Han har också dominerat säsongens två första Masters. Final i Indian Wells (förlust mot Dominic Thiem) och nu alltså minst final i Miami. Ingen annan spelare är i närheten av den stabiliteten. Av de åtta kvartsfinalisterna i Miami Open är han den ende som nådde kvarten i Indian Wells.

Förutom serven är den 37-årige racketkonstnären överlägsen fyra år yngre Isner på alla punkter. Ändå har den amerikanske världsnian under de senaste åren breddat sitt register.

Fortfarande är det dock inte större än att hans serve måste fungera närmast hundraprocentigt för att han ska kunna hindra en 101:a titel för Federer.

Isner slår i snitt 22 ess per match, han sätter 71 procent förstaservar och vinner 82 procent av dessa poäng.
– Hans serve går inte att läsa. Man kan bara hoppas att man väljer rätt sida, säger Federer.

Han har 5-2 inbördes och åtta av 20 set har avgjorts i tiebreak av vilka de vunnit fyra var. Desto bättre utdelning har Isner haft på sin väg fram till kvällens final. Nio av tio set har gått till tiebreak och han har vunnit samtliga.

Det är drygt fyra år sedan de senast ställdes mot varandra.
Isner är inte fullt lika stereotyp som då och hans lite större allroundkunnighet har betalat sig.

Efter att ha tagit sina första 12 titlar i 250-turneringar slog han förra året till i Miami och nådde i Wimbledon några månader senare sin första Grand Slam-semifinal.
Isner har 1-3 i finalfacit i Masters, Federer har 27-22.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 03 31