Federer imponerad av Casper Ruud som blir stort affischnamn i Båstad

Förra året behövde han ett wild card för att få spela Swedish Open.
I år kommer Casper Ruud som en av favoriterna till Båstad-titeln.

Den 20-årige norrmannen är Nordens klart främsta spelare på herrsidan. Vid den här tiden förra året var han rankad 157 och nu är han på karriärbästa 63.

Ytterligare klättring blir det efter Franska mästerskapet där han ifjol kvalade in och tog sig till andra omgången och där det i dag tog stopp i tredje rundan mot 20-faldige Grand Slam-segraren Roger Federer.

Federer blev förste spelare att nå 400 Grand Slam-matcher och firade med 6-1, 6-3, 7-6.
Ruud räddade tre matchbollar, hade setboll vid 7-6 i tiebreak och fick efteråt mycket beröm av den 37-årige schweizaren.
– Han kommer att bli mycket bra. Tredje set kunde lika gärna blivit hans. Han har en fantastiskt bra attityd och är väldigt lugn, sa Federer på presskonferensen och fortsatte:
– Även första set var jämnt även om siffrorna inte visar det. Jag gillar verkligen sättet på vilket han hängde i, sa världstrean som gör sitt första Franska mästerskap sedan 2015 och för 14:e gången når åttondelsfinal.

Det var just på Roland Garros han Grand Slam-debuterade 1999.
I startfältet då fanns bland andra Christian Ruud som nu är coach i det mycket starka teamet bakom sin stekhete son.

Precis som Casper i år nådde Christian – efter seger mot bland andra Thomas Enqvist – tredje omgången i Paris för 20 år sedan.
Fyra år tidigare spelade han sig i Båstad fram till karriärens enda ATP-final.

Casper nådde tidigare i år sin första. Det var på grus i Houston och det är just på grus vi ska vänta oss de största framgångarna från honom.

Den starka uppbackningen från ett team där alla inblandade är mycket proffsiga är självklart en viktig faktor i hans fortsatta utveckling.
Men absolut viktigast är ändå att Casper Ruud är en kille som står med båda fötterna på jorden och är fjärran från allt vad divalater heter.

Nog för att stjärnspelare ibland lite slentrianmässigt berömmer unga stjärnskott men Federers fina ord efter matchen ska absolut inte tolkas så.
Det är många som har mycket positivt att säga om Casper Ruuds framtid.

Allt talar för att han under ett antal år kommer vara Nordens största stjärna på ATP-touren.
Han visade det för svensk tennispublik redan förra året då han i Båstad slog ut Jaume Munar och titelförsvarande David Ferrer innan Richard Gasquet blev för svår i kvartsfinalen.

2018 var Casper Ruud en i mängden i startfältet.
I år är han ett stort affischnamn och en av favoriterna till titeln.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 05 31