Federer: ”Just nu är jag utmattad” – hinner han ladda om till finalen?

Kommer Roger Federer att fysiskt och mentalt hinna ladda om till söndagens final mot världsettan och titelförsvararen Novak Djokovic?
Det är frågan efter urladdningen i Wimbledon-semifinalen mot Rafael Nadal.
-Just nu är jag utmattad, säger den snart 38-årige schweizaren som framme i sin tolfte final kan säkra en nionde titel.

Semifinalen mot Nadal blev den höjdare vi förväntat oss. Men var den av märket att den är värd en topplats på listan över historiens bästa matcher?

Ja, menar många som på sociala medier är lyriska över vad vi fick se på centercourten.
Och jo, det var en högklassig underhållning. Absolut inget snack om den saken.

Men det ligger alltid nära till hands att i stunden ryckas med lite extra av det man just fått uppleva. Med lite perspektiv på saker får dessa ofta en mer rättvisande bedömning.

Då kan man i det här fallet väga in att den 33-årige spanjorens backhand från början på tredje sätt inte var lika stadig som den brukar och att det påverkade hela hans spel.
Plötsligt gick Federer segrande från flertalet av de långa bollduellerna och det har varit ytterst sällsynt i deras 39 tidigare möten då Nadal med sin hårda toppspinn oftast naglat fast schweizaren högt på backhand.

Att Nadal sedan höjde sig gjorde att avslutningen blev helt fantastisk vilket säkert påverkar bedömningen av hela matchen.

7-6, 1-6, 6-3, 6-4 i deras första möte i Wimbledon på elva år. Den gången handlade det om final.
Nadal vann med 9-7 i femte set och de två bjöd på fyra timmar och 48 minuters högklassig underhållning.
Tycke och smak avgör om dagens match var på samma eller kanske till och med högre nivå och det är inte säkert att känslan just nu är densamma som med lite perspektiv på semifinalen.

Men oavsett det var det som så ofta en njutning att se på då tennishistoriens två största spelare ställs mot varandra. Federers elegans och variation mot Nadals urkraft ger den där perfekta mixen.

Det finns en stark rivalitet mellan dem och det ligger oerhört mycket prestige i deras möten där Nadals ledning nu är 24-16. Men det finns också en ömsesidig respekt och en vänskap mellan två killar som för femton år sedan ställdes mot varandra för första gången.

Förhållandet mellan Federer och Djokovic är betydligt mer kyligt. Det var ännu mer spänt tidigare. I dag uttalar de sig med respekt för varandra på presskonferenser och i intervjuer.

Världsettan Djokovic besegrade Roberto Bautista Bagut med 3-1 och är framme i sin sjätte Wimbledonfinal. I två av dessa (2014 och -15) besegrade han Federer.
Den 32-årige serben har 25-22 inbördes och har gått segrande från deras tre senaste möten.

Djokovic kan på söndag ta sin 15:e Grand Slam-titel.
Federer är ute efter sin 21:a.

Den mäkta populäre världstrean kommer att bäras fram av åskådarna. Djokovic eftersträvar publikens gunst men har svårt att få den. Ibland hanterar han det bra men stundtals får det honom ur balans.

Hur det blir på söndag är en viktig faktor.
Men den kanske allra mest avgörande är hur mycket energi Roger Federer har kvar i kropp och knopp.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 13