Federer kan nå 54:e kvartsfinalen ”Känns galet att få möta honom”

Världstrean Roger Federer spelar sin 76:e (!) Grand Slam-turnering.
Då han våren 1999 debuterade i dessa sammanhang var Stefanos Tsitsipas bara åtta månader gammal.
På söndagsförmiddagen gör de upp om en kvartsfinalplats i Australian Open.

I tredje omgången besegrade Federer 21-årige amerikanen Taylor Fritz med 3-0. Rafael Nadal och Novak Djokovic har satt ännu hetare unga spelare på plats.
Världstvåan Nadal gav 19-årige hemmafavoriten Alex de Minaur en lektion och ettan Djokovic släckte 20-årige Denis Shapovalovs stundtals bländande fyrverkeri.

Nu är det Federers tur att försöka visa att inte ens de största stjärnskotten är mogna att detronisera veteranerna.
Federer fyller 38 år i augusti och får ofta frågor kring sin ålder.
På en presskonferens häromdagen tog en journalist sprintern Merlene Ottey som exempel och konstaterade att Ottey höll sig kvar i världstoppen efter att hon fyllt 40 år.

”Med tanke på det, tror du att du har din bästa tid framför dig?”, frågade journalisten.
-Nej, det tror jag inte svarade schweizaren och skrattade.
Han fortsatte:
-Det är möjligt att de senaste tio åren har varit roligare än de tio första. Men jag har fyra barn och har haft en lång karriär. När jag slutar vill jag ha i alla fall någorlunda bra hälsa, sa Federer som är den ende i det 128 man starka startfältet som spelade Grand Slam redan på 1990-talet.

Listan på exempel som visar på hans makalösa karriär kan göras hur lång som helst.
Här några exempel: 99-titlar varav 20 alltså i Grand Slam och i Australian Open jagar han sin sjunde titel och den tredje i följd.

På sina 75 Grand Slam-turneringar har han nått minst kvarten vid 53 tillfällen och så här ser hans matchfacit ut i de fyra största turneringarna:
•Australian Open: 97-13.
•Franska mästerskapet: 65-16.
•Wimbledon: 95-12.
•US Open: 85-13.

Med seger mot Tsitsipas blir Federer äldste kvartsfinalist i turneringen sedan 43-årige Ken Rosewall 1977.
Federer har stor respekt för sin 17 år yngre motståndare.
–Vi har aldrig mötts i match men spelade nyligen mot varandra i Hopman Cup. Han (Tsitsipas) är mycket bra och mixar upp sitt spel på ett sätt som jag gillar att se.

Tsitsipas blev stor publikfavorit i Kungliga hallen.

Tsitsipas tog i fjolårets Stockholm Open sin karriärs första ATP-titel, ligger 15 på rankningen och är yngst bland de 26 främsta namnen.

Han blev publikfavorit i Kungliga hallen där han visade han inte upp bara sitt stora spel utan också mental styrka och en mognad som man inte så ofta ser hos spelare i den åldern.

Men den karismatiske greken säger att matchen mot Federer kommer att bli en stor mental utmaning.
–Det är galet att jag kommit i en position som gör att jag får spela mot honom. Det är mycket känslosamt. Men det är inte lätt att möta en spelare som man sett under så många år. Mentalt måste jag vara ännu starkare än i de tidigare matcherna, säger Tsitsipas som spelar sin sjunde Grand Slam-turnering.
Åttondelsfinalen i fjolårets Wimbledon är hans hittills bästa resultat.

Det finns fler unga heta spelare kvar bland de 16 sist kvarvarande namnen på Melbourne Park:

•Världsfyran Alexander Zverev, 21 år, möter Milos Raonic. Zverev är det stora namnet i den unga generationen men kan inte räknas in i kategorin stjärnskott eftersom han redan för två år sedan gick in på topp-10. Medan Tsitsipas och flera andra kan lägga Grand Slam-framgångar på sina bonuskonton är det för tysken mer upp till bevis i dessa sammanhang. Han spelar sin 15:e Grand Slam-turnering och fjolårets kvartsfinal på gruset i Paris är hans bästa resultat.

•Borna Coric, 22 år och rankad tolva, ställs mot fransmannen Lucas Pouille.

•20-årige amerikanen Frances Tiafoe är alltså jämngammal med Mikael Ymer och rankad 39. Tiafoe möter bulgaren Grigor Dimitrov som för ett antal år sedan pekades ut som Federers arvtagare.

Men nu 27-årige Dimitrov är ett bra exempel på hur svårt det är för även de största unga talangerna att ta det där sista steget till att etablera sig i toppen och slåss om de tyngsta titlarna.
Spelmässigt har allroundkunnige Dimitrov det mesta men hans huvud är – eller har i alla fall inte varit – lika starkt. Naturligtvis finns det fortfarande relativt gott om tid för den sympatiske bulgaren att skriva in sig i Grand Slams segerrullor.

•Ryssen Daniil Medvedev, 22 år och 19:e namn på rankningen möter Djokovic som i likhet med Federer är ute efter sin sjunde titel på Melbourne Park.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 20