Federer vs Nadal är nummer ett bland historiens alla Kungamöten

Det är 15 år sedan de för första gången ställdes mot varandra.
Där och då lades grunden till deras mångåriga rivalitet som trollbundit tennisfantasterna och väckt beundran långt utanför idrottsvärlden.
I eftermiddag står de åter öga mot öga.
Roger Federer vs Rafael Nadal – det är så att man har gåshud redan några timmar före deras Wimbledon-semifinal.

Borg mot McEnroe, Sampras vs Agassi, Djokovic-Nadal är tre av tennishistoriens mest klassiska Kungamöten. Men de kan ändå inte mäta sig med rivaliteten mellan Federer och Nadal. En anledning är förstås att den varat i så många år.

Nadal var bara 17 år och rankad 34 då han besegrade världsettan Federer i andra omgången av Miami Masters 2004. Att Federer fått en stor utmanare stod klart. Men att deras inbördes kamp en dag skulle bli av detta gigantiska mått kunde väl ingen ana.

I dag möts de för 40:e gången.
Men matchen ska inte beskrivas som en moralisk final.

Ja, såvida inte Novak Djokovic mot all förmodan kommer till korta mot Roberto Bautista Agut. Spanjoren skulle i en första Grand Slam-final förmodligen inte skulle ha något att sätta emot Federer eller Nadal. Det har Djokovic.

Agut är med sina 31 år yngst i den återstående kvartetten som har en snittålder på 33.5 år.
Det pratas mycket om den höga snittåldern bland dagens toppspelare.
Men semifinalkvartetten i Wimbledon är ändå något yngre än den som 1968 var i semi i Öppna franska och där 40-årige Pancho Gonzales var ålderman.

Vid seger i dag blir Roger Federer, 38 år i augusti, tidernas näst äldste Grand Slam-finalist efter den elegant spelande australiern Ken Rosewall som fyllde 40 år säsongen 1974 då han var i final i både Wimbledon och US Open.

Federer har varit uppe i 30 Grand Slam-finaler där sex av hans tio förluster kommit mot Nadal som totalt har 24-15 i inbördes möten.

Dagens möte är faktiskt bara deras fjärde i Wimbledon och vid de tre tidigare tillfällen har det handlat om final. 2006 och -07 tog schweizaren två av sina nu åtta titlar där och 2008 tog spanjoren sin första av nu två segrar.

-Att möta Roger här igen efter elva år är helt fantastiskt. Det betyder oerhört mycket för mig och jag tror att han känner likadant, säger Nadal som 2008 stod som segrare efter fyra timmar och 48 minuters ytterst välspelat drama.
Federer beskrev förlusten som karriärens klart mest smärtsamma.

Under flera säsonger var han underdog i deras möten. Trots sitt breda register och sin stora allroundskicklighet envisades schweizaren med att försöka besegra Nadal från bakplan.
Nära nog ett Mission Impossible. Då Federer anlitade Stefan Edberg som coach blev det snabb förändring. Han förbättrade sin volley och kom fram på nät betydligt oftare.

Ett måste även i eftermiddag för den snart 38-årige tenniskonstnären från Basel.

Federer har på vägen fram slagit 206 vinnare och svarat för 88 oprovocerade misstag. Med kvartsfinalsegern mot Kei Nishikori blev han förste spelare att nå 100 segrar i en Grand Slam-turnering.

Nadal, 33 år. har tappat bara ett set (mot Nick Kyrgios i andra omgången) och inte minst i sina returer har den tredjeseedade världstvåan imponerat stort i de tre senaste matcherna.

Det är bäddat för ännu en klassiker mellan de båda giganterna.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 12

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.