Gammal är äldst – ungdomarna
har mycket att lära av Eriksson

Den som inte brinner för tennis kan sluta drömma och göra ett annat yrkesval.

Att 28-årige Markus Eriksson är bäste svensk i veckans Catella Open känns helrätt och är ingen tillfällighet.
Sett till svensk tennis i stort är det ändå inte odelat positivt.

Missförstå nu inte.

Men för att vi ska ha anledning att tro på en riktigt ljus framtid för svensk herrtennis krävs att yngre spelare visar framfötterna i Futures. Det är i dessa turneringar spelarna tar sina första ATP-poäng. I allra bästa fall når de så stora framgångar att tillvaron i Futures blir relativt kort på resan mot Challengers.

Att flertalet spelare förr eller senare tvingas konstatera att de inte har kapaciteten som krävs för en karriär på ATP-touren är inget att säga om.

Däremot finns det mycket att säga om de talanger som inte tar tillvara på sin talang.
Vad tror de så kallade framtidshoppen – att de ska kunna bli proffs utan att det kostar blod, svett och tårar?

"Den som inte är beredd att göra uppoffringar och som inte brinner för sporten gör bäst i att lägga proffsdrömmen på hyllan"

Den som inte är beredd att göra uppoffringar och som inte brinner för sporten gör bäst i att lägga proffsdrömmen på hyllan för att istället välja ett yrke som inte kräver så mycket slit och som han kan försörja sig på.

Under veckan i Catella Arena har jag sett flera exempel på unga spelare som vikt ner sig mycket lättvindigt då det tagit emot. Även om det handlar om fler än svenskar är hemmahoppens gamnackar mer anmärkningsvärda eftersom hemmaplan borde fungera som energihöjare.

Med det inte sagt att vi ska dra någon annan slutsats av loja uppträdanden i Catella Open än att dessa spelare just denna vecka inte visat att de brinner för sin sport.

Det gör Markus Eriksson. Han fyller 29 år i november och är Sverigetrea bakom Elias och Mikael Ymer. ”Mackan” är också äldst av de sammanlagt 27 svenskar som har en plats på ATP-listan.

Eriksson personifierar begreppet yrkesstolthet. Han är ett av svensk tennis absolut största föredömen. Många spelare har fått betydligt mer ”gratis” än göteborgaren men kommer aldrig att nå upp i hans nivå om de inte tar efter ”Mackans” inställning.

"Därför är det ingen tillfällighet att han är bäste svensk i Catella Open"

Därför är det ingen tillfällighet att han är bäste svensk i Catella Open där 15 hemmahopp fanns i startfältet i huvudturneringen.

I dag säkrade Eriksson en semifinalplats genom 6-1, 6-2 mot tjecken Michal Konecny. Markus är på jakt efter sin åttonde Futuretitel. En av dem kom 2015 i Falun – där årets upplaga spelas nästa vecka – och svenskens jubel efter finalsegern visade hur mycket triumfen betydde för honom.

Det var så härligt att se och borde ha varit en signal till de yngre spelare som verkar leva i tron att Futures är bara ett kort mellanspel i deras karriär.

På fredagen möter Eriksson fransmannen Yanais Laurent som är ende oseedade semifinalist. Det finns anledning för tennisungdomar i stockholmstrakten att ta sig till Danderyd för att se Markus Eriksson – en fajter av bästa märke.

Ja, några av ”Mackans” redan utslagna landsmän i Catella Open kan också med fördel bänka sig på läktaren för att se och lära.

Skrivet av: Redaktionen - 2018 09 27

Arnesen

Jonas Arnesen, 64 år.
Två gånger utsedd till Sveriges främste tennisjournalist. Har följt svensk och internationell tennis i snart 40 år. Skrev 2005 tillsammans med världstvåan Magnus Norman och frilansjournalisten Patrik Cederlund boken Tennis off the record.