Han var på väg att bli bortglömd – nu är Dimitrov att räkna med igen

Han har varit uträknad och på väg att glömmas bort.
Nu är han tillbaka i rampljuset.
Tillfälligt eller för att stanna där?
Osvuret är bäst då det gäller Grigor Dimitrov.

Den 28-årige bulgaren är en gåta.
För hur kan en spelare med i stort sett fulländad teknik och ett så brett register ha 77 spelare framför sig på världsrankningen?

Fortfarande sett till teknik, register och variation är det ju kanske bara Federer som kan mäta sig med racketvirtuosen från Haskovo.

Ja, det är inte bara med racket i hand Dimitrov kan göra konster som andra inte ens skulle försöka sig på.
Under ett Swedish Open i Båstad la han på ett tidigt träningspass med dåvarande coachen Mikael Tillström racket åt sidan. Istället greppade bulgaren en av spadarna som det skyfflas grus med.

Under några minuter bjöd han på ett fantastiskt artisteri. Det hade definitivt resulterat i mängder av visningar på Youtube om den ende personen på läktaren inte fibblat med sin mobil och nu får nöja sig med att återge episoden i text.

Dimitrovs allroundskicklighet har under åren inte varit enbart till fördel för honom. En spelare med kanonserve och tung forehand bygger hela sitt spel kring dessa två vapen. Dimitrovs pussel är så stort att det tar lång tid att få bitarna på plats.

Det är en stor del av förklaringen till att han i unga år inte infriade de högt ställda förväntningarna på honom. ”Baby-Federer” pekades ju ut som schweizarens arvtagare och vi var många som trodde att Dimitrov var en framtida världsetta med många Grand Slam-titlar under bältet.

Att han under de första åren inte var i närheten av att infria förväntningarna är en sak. Mer förvånande är
att han inte heller varit det senare.

Visst, för två år sedan segrade han i ATP-slutspelet i London och visst, han har varit i två Grand Slam-semifinaler (Wimbledon 2014 och Australian Open 2017).

Att han varit världstrea kan visserligen anses motsäga att framgångarna varit mer enstaka lyckträffar än tecken på att Dimitrov blivit en utmanare till de tre stora.

Hur som helst har han inte kunnat utmana dem. Under de senaste åren har Dimitrov inte ens nämnts i sådana sammanhang utan hamnat i skuggan av Alexander Zverev, Stefanos Tsitsipas och andra spelare i den unga generationen.

När den sympatiske bulgaren gick ut till nattens US Open-kvartsfinal mot Federer hade han inte bara 0-7 inbördes utan också 1-10 i matchfacit i Grand Slam mot topp-tio spelare (enda segern mot Andy Murray i Wimbledon-kvartsfinal 2014).

Dimitrov hade i de tidigare sju matcherna mot Federer tagit bara två av 18 set. Men nu tog han sin så efterlängtade seger. 6-2 i femte set då den snart 38-årige schweizaren var starkt hämmad av de ryggproblem han sa att han kände av hela matchen och som sannolikt är den största förklaringen till skrällen.

Federer kunde naturligtvis ha kastat in handduken i skilje men fortsatte trots att han gång efter annan kom fel till bollen.

Även om Dimitrov vid ett antal tillfällen under åren blivit skakig i slutet av jämna matcher trodde Federer knappast på en mirakulös vändning. Förmodligen var det av respekt mot bulgaren som den 20-faldige Grand Slam-segraren stod upp hela vägen.

-Jag hanterade mina nerver bra i slutet, hade kontroll över slagen och tog rätt beslut. När man blivit tajt i slutet av många matcher lär man sig lite, säger Dimitrov.

Med ett dubbelbreak slapp han den värsta pressen då han servade för matchen.
Han är den lägst rankade Grand Slam-semifinalisten sedan 94-rankade tysken Rainer Schuettler för elva år sedan tog plats bland de fyra sist kvarvarande i Wimbledon.

En förklaring till Dimitrovs ras på listan är en axelskada.
-De sex, sju senaste månaderna har varit tuffa för mig. Jag har haft mina vänner och min familj att luta mig mot. Jag har börjat tro igen, på rehaben för axeln, på träningarna och på allt jobb jag gör.

Dimitrov ställs i semi mot ryske världsfemman Daniil Medvedev vilket innebär att vi kommer att få en finaldebutant i dessa sammanhang.
I en mycket märklig match slog 23-årige Medvedev ut Stan Wawrinka.

Alla som spelat tennis vet hur svårt det kan vara att möta en tröttkörd, loj och till synes ointresserad motståndare. Det spelar ingen roll vilken nivå det handlar om. Det kan vara Grand Slam eller korpen – en sådan match får bara inte förloras.
Just av den anledningen händer det ibland.
Som med Wawrinka i går.

Det var som om den 34-årige schweizaren glömde bort sitt eget spel och istället gick omkring och funderade på vad ryssen egentligen höll på med i första set.

På stela ben styltade Medvedev runt på banan, slog nio dubbelfel (ett efter fotfel på både första- och andraserven), blandade upp med ess och kanonreturer och berättade efter matchen att han hade haft tankar på att ge upp.

Wawrinka hade setboll vid 6-5 i första set men bjöd bort poängen genom att slå en forehand bred.
Kanske var det där och då matchen avgjordes.

Den trefaldige Grand Slam-segraren svarade för många oprovocerade missar och såg stundtals handlingsförlamad ut.

När han i tredje set blev betydligt mer aktiv talade allt för en vändning. Men då hade de smärtstillande tabletter Medvedev tagit börjat verka.

Plötsligt påminde hans spel om det som gjort att han med en Master-titel och ytterligare två finaler (en Master och en 500) dominerat den amerikanska hardcourtsäsongen.

Nu får hans slitna kropp och knopp vila i två dagar inför den vidöppna semifinalen.

Med Grigor Dimitrov på ena sidan nät är det alltid svårtippat.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 09 04