Hög höjd och grusbanans skick kan bli svåra motståndare för Sverige

Favör av hemmaplan har ibland ingen större betydelse i Davis Cup.
Andra gånger känns det som en mycket stor fördel.
Till exempel som nu då Colombia tar emot Sverige på 2 600 meters höjd i Bogota.

Hemmalaget har i Juan-Sebastian Cabal/Robert Farah ett av världens bästa dubbelpar men Colombias verkliga trumfkort kan bli just förhållandena i Palacio de los Deportes.

Den höga höjden är en faktor. Den andra är underlaget. Även om det går att anpassa även inomhusgolv efter hemmaspelarnas önskemål är det ändå marginellt jämfört med hur en grusbana kan skräddarsys.
Dessutom kan den förändras på bara några timmar om den ursprungliga planen inte fungerat som det var tänkt.

När Ryssland 1995 mötte Tyskland i semi var grusbanan i Olympiastadion ganska snabb under träningsdagarna vilket passade de tyska servekanonjärerna Boris Becker och Michael Stich bra.

För bra tyckte ryssarna efter 0-2 första dagen. Banan vattnades under natten så rikligt att spelarna inte kunde värma upp på den efterföljande förmiddag.
Till matchstart var den ändå i spelbart skick men betydligt långsammare och tyngre än under första dagen.

Även under söndagens två avslutande singlar var banan långsam. Ryssland vände till 3-2 sedan Andrej Tjesnokov i femte matchen besegrat Stich med 14-12 i skiljeset.

Att döma av svenskarnas första träningspass i början av veckan var banan i Bogota då mycket mjuk. Efter att båda lagen haft ett antal träningspass bör banan ha blivit betydligt hårdare till matchstart på fredagskvällen svensk tid. Men den kommer sannolikt att vara det endast om hemmakaptenen Pablo Gonzalez anser att det gynnar hans lag…

Om matchen spelats någon annanstans hade Sverige på papperet varit favoriter. Nu känns det som en helt öppen historia vilket av lagen som ska kvalificera sig för finalen i Madrid i november.

Sverigeettan Elias Ymer har vunnit fem av sina sju senaste DC-singlar och inleder mot 31-årige hemmatvåan Santiago Giraldo. Han är en av Colombias mest framgångsrika DC-spelare genom tiderna.
Med tanke på att landets främst hållit till i lägre divisioner är hans singelfacit på 26-17 ändå inte av det mer imponerande slaget. Giraldo är rankad 251 men låg för fem år sedan 28 vilket vittnar om mycket stor kapacitet.

Med en seger mot Giraldo skulle Elias avlasta sin bror Mikael mycket press i fredagens andra singel.
Där ställs Sverigetvåan mot 228-rankade Daniel Elahi Galan som är relativt oprövad i dessa sammanhang. Den 22-årige colombianen DC-debuterade förra året, vann sina tre första singlar men föll efter fem set mot Guido Pella då laget förlorade mot Argentina.

Även om dubbeln utgör bara en av fem matcher är den mycket viktig, kanske inte minst bevisat av att Sverige vunnit dubbeln i samtliga sju finaler som slutat med en inteckning i DC-bucklan.

Som väntat nominerade kapten Johan Hedsberg dubbelspecialisten Robert Lindstedt i par med Markus Eriksson. Duon vann ifjol mot såväl Portugal som mot Schweiz.
På lördag ställs de mot ett av världens bästa dubbelpar. Cabal/Farah har tagit elva ATP-titlar varav nio på grus. De ligger 25:a på världsrankningen efter att ha tappat 19 placeringar genom den snabba sortin i Australian Open där de hade en finalplats att försvara.

Även om Cabal/Farah inte övertygat lika stort i Davis Cup som på touren är dubbeln ändå enda match där det på förhand är fördel Colombia.
Elias Ymer-Ghalan och Mikael Ymer-Giraldo spelas efter dubbeln.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 02 01