Härliga utmaningar för svenskorna och märklig slut(?)scen med Murray

Match mot en världsstjärna på stor bana i en av världens fyra största turneringar.
Det är inte många gånger under en karriär som spelare med lägre rankning får uppleva sådana högtidsstunder.
På onsdagen får såväl 64-rankade Rebecca Peterson som 77-rankade Johanna Larsson göra det i Australian Open.
Men där upphör likheterna mellan de båda svenskorna.

23-åriga Peterson ( Övertygande comeback i natt – nu ställs Peterson mot Sjarapova ) har möjlighet att i framtiden göra sig ett så stort namn att hennes matcher placeras på huvudbanor oavsett motstånd. För sju år äldre Johanna Larsson är situationen annorlunda. Hon är 77:a på listan och har som bäst varit 45.

Den mångåriga Sverigeettan kan naturligtvis ha några bra säsonger framför sig. Men för att hon ska få spela på en stor bana krävs med största sannolikhet – osvuret är trots allt bäst – att motståndaren har stjärnstatus.

Som på onsdagen då Johanna möter världstrean Caroline Wozniacki. Efter två finalförluster i US Open tog danskan förra året sin efterlängtade Grand Slam-titel då hon på Melbourne Park besegrade Simona Halep.

Nu kan hon bli första spelare sedan Victoria Azarenka 2013 att försvara titeln där.
– Jag känner inte någon press utan trivs med den här rollen, säger Wozniacki som i dag besegrade Alison Van Uytvanck som ifjol skrällde mot titelförsvararen Garbine Muguruza i Wimbledons andra omgång.

Wozniacki spelade stadigt, slog färre vinnande slag (21-25) än belgiskan och levde som vanligt högt på sin säkerhet. 16 oprovocerade misstag jämfört med Van Uytvancks 34.

Den nu 28-åriga danskan är bättre och mer offensiv än då hon 2010-11 var världsetta. Serven är vassare, hennes forehand är stabilare och hon står närmare baslinjen. Men det sprakar ändå inte om Wozniackis spel och hon blåser inte bort motståndare på sättet som Serena Williams, Sloane Stephens, Madison Keys och stjärnskottet Aryna Sabalenka kan göra.

Det innebär att Larsson kommer få möjlighet att hitta rytm i sitt spel även om de snabba banorna på Melbourne Park inte passar hennes yviga svingar. Kanske är det då bra för henne med stor bana, åtminstone säger spelare som vet att jämföra att huvudbanorna är lite långsammare än sidobanorna.

Larsson gör sin nionde start i Australian Open där hon med dagens seger mot Vera Lapko tangerat personbästa från 2015 och -16. Svenskan vände 3-5 i första set till 7-6, 3-0 då den tio år yngre vitryskan utan synbar skada gav upp.

Lite annat som hände första speldagen:

•Roberto Batista Agut imponerade då han behöll lugn och fokus trots att han tappade 2-0 i set och trots att Andy Murray Murray bars fram av åskådarna.
Den formstarke spanjoren – inledde säsongen med att ta ATP-titeln i Doha efter att bland annat ha besegrat Novak Djokovic – vann med 6-2 i skiljeset. Där hämmades Murray tydligt av sin höftskada.

Efterspelet blev märkligt. På jumbotronen visades en film där Federer, Nadal, Wozniacki och andra stjärnor uttryckte sin sympati för Murray. De tackade skotten för allt han gjort för sporten och önskade honom till med livet efter karriären. Bara någon minut tidigare hade Murray i intervjun på banan förklarat att han inte utesluter ytterligare en höftoperation i ett försök att förlänga karriären.

•De två senaste årens mästare Roger Federer tog genom 3-0 mot Denis Istomin sin femtonde raka seger på Melbourne Park.

•Läktarna runt bana 8 var av förklarliga skäl glest besatta när de amerikanska storservarna John Isner och Reilly Opelka möttes.
Nog för att deras serveskicklighet imponerar men sevärt är det inte. 21-årige Opelka – som 2015 finalbesegrade Mikael Ymer i pojkfinalen i Wimbledon – är med sina 213 centimeter fem centimeter längre än tolv år äldre världstian Isner och var huvudet högre också i matchen.
Men Isner slog flest ess, 47 mot Opelkas 40. Och jo, samtliga fyra set avgjordes förstås i tiebreak.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 01 14