
”Hög höjd? Då petar jag mig själv”
Markus Eriksson räknar redan bort sig själv från singelspel då Sverige i februari möter Colombia borta i Davis Cup-kval. Men lugn. Han gör det med ett leende på läpparna när vi pratar om att matchen förmodligen kommer att avgöras på hög höjd.
– Då får jag nog peta mig själv. Hög höjd är det värsta jag vet. Det flyger. Jag har ju lite sen forehand ibland och då flyger det. Likadant då jag försöker dra på. Som ”Jonte” spelar nu ska han gå före mig, säger GLTK-spelaren och nickar bort mot Jonathan Mridha.
Det har då gått bara några minuter sedan Eriksson gått segrande (4-6, 6-4, 7-5) från deras möte i Catella Open och med det säkrat en kvartsfinalplats i årets fjärde och näst sista Future.
Inför matchen berättade Mridha på GTG:s hemsida att han tyckte att det låg mindre prestige i mötet än då de tidigare ställts mot varandra.
Eriksson, 29 år i november, håller med och menar liksom sin sex år yngre landsman att det beror på att de nyligen spelade Davis Cup ihop.
"Jag känner mig nästan lite som en pappa och lärde upp honom under hans första DC-match"
– Jag känner mig nästan lite som en pappa och lärde upp honom under hans första DC-match, säger ”Mackan” med ett leende och fortsätter:
– Det var lite spänt i början av matchen i dag men jag krigar oavsett vem jag möter.
Man brukar säga att den som är elakast eller i alla fall bäst kan tänka bort att han möter en kompis har en stor fördel?
– Ja, det kan nog stämma. Jag grisade väl på lite mer. Han var kanske steget bättre spelmässigt men jag har varit med några år längre. Och så hade jag lite flyt i hans sista servegame, säger ”Mackan” som i tredje set bröt till 6-5 trots att Solna-spelaren där hade 40-0.
Mridha har ett enormt klipp i sin forehand och ett stort spel. Kan han bara flytta fram positionen i banan så …– ja, framtiden är alltid svår att sia om men Jonathans potential lovar gott.
Sveriges 3-2-seger förra helgen mot Schweiz hade med det gamla DC-formatet inneburit att laget tagit klivit upp bland de 16 nationerna i Elitdivisionen. Där har Sverige inte varit sedan 2012 och en återkomst skulle ha varit ett stort ögonblick. Eftersom Internationella tennisförbundet (ITF) gjort om formatet innebar segern nu inte mer än att Sverige blev seedat i nästa års kval.
Colombia är ingen stor tennisnation men lär inte bli någon lätt uppgift för kapten Johan Hedsberg och hans manskap. Colombia har i Juan Sebastian Cabal/Robert Farah världens näst bäst rankade dubbelpar. Duon har tagit elva titlar ihop, var i final i årets Australian Open och i semi i US Open.
Det blir något att bita i för Robert Lindstedt och – ja vem? Markus Eriksson känns i dagsläget som det givna av få alternativ. Oavsett hög höjd eller inte.
Namnkunnigast bland de colombianska singelspelarna är 30-årige Santiago Giraldo, i dag inte bättre än 411 på rankningen där han för fyra år sedan låg 28.
På plats 217 är Daniel Elahi Galan, 22 år, Colombias bäst rankade singelspelare. Tidigare i år förlorade han efter tre set det hittills enda mötet med Elias Ymer som nobbade matchen mot Schweiz men normalt är given svensk singeletta.
Alejandro Gonzalez är på plats 330 Colombias näst bäst rankad. Han tog sig för fem år sedan in på topp-100 men skador har starkt bidragit till raset på listan. Elias Ymer har 1-0 även mot Gonzalez (de möttes för två år sedan) som nyligen besegrade Sverigetvåan Mikael Ymer då de möttes i en Challenger.