Inför 2019 hade Båstad-finalisten inte vunnit en match på ATP-touren

Söndagens final har förutsättningar att bli en fin slutvinjett på Swedish Open-veckan.
Om nu bara vädret tillåter Nicolas Jarry och Juan Ignacio Londero (bilden) att bjuda på sin offensiva grustennis.

Enligt prognosen ska det bli regn. På regntunga banor och med regntunga bollar är det ett antal spelare i startfältet som kommer bättre till sin rätt än de två finalisterna.

Så det är bara för dessa och för åskådarna att hålla tummarna för att prognosen slår fel och att det vackra sommarvädret håller i sig ytterligare en dag,
23-årige Nicolas Jarrys farfar Jaime Fillol Sr är en av Chiles främsta spelare genom tiderna. Han tog sex ATP-titlar nådde 1974 till 14:e plats på världsrankningen.

”Det var han som lärde mig att spela och han tog med mig till stora turneringar. När jag var tolv år var vi på Wimbledon”, säger Jarry i en intervju på ATP:s hemsida.

Fillol Sr. spelade aldrig Swedish Open där Jarry kan bli Chiles andre segrare efter Luis Ayala. Den tvåfaldige Paris-finalisten tog 1961 sin andra raka titel i Båstad.

Där har Jarry i sin debut inte tappat set på vägen fram till sin tredje ATP-final. Att han förlorat både kan självklart bli en faktor mot den två år äldre argentinaren.
Denne tog i början på säsongen i Cordoba titeln i sin första ATP-final och fick med det kvittot på att han har vad som krävs för att stå distansen ut.

Två finalförluster utgör kanske inget ok att bära för Jarry men det finns under åren ett antal exempel på spelare som börjar underprestera i finaler när de första av dessa inte gått deras väg.
Men det var ytterst nära för den 198 centimeter långe chilenaren i årets final på gruset i Geneve där han hade matchbollar mot Alexander Zverev.

Jarry visade för en kort stund nerver i andra set – där han hade 3-0 med dubbelbreak -i semifinalen mot argentinaren Federico Delbonis. Men den 64-rankade chilenaren återfann snabbt sin serverytm och vann med 6-3, 6-2.

Det pratas mest om hans vapen i serve och forehand men Jarry har också en bra backhand och i semin returnerade han med bra längd från båda sidor.
Han har överhuvudtaget ett register som ger honom möjlighet att spela varierat.

Londero kan i sin andra final bli Argentinas tredje Swedish Open-segrare efter Mariano Zabaleta (2003 och -04) och Carlos Berlocq 2013.

Inför denna säsong låg nu 71-rankade Londero 118 på listan. Han hade spelat bara tre matcher på ATP-touren och förlorat samtliga, den senaste i fjolårets Swedish Open. Framgångar på Challenger-touren var alltså förklaringen till att topp-100 ändå inte var så avlägset.

25-åringen från Buenos Aires fick i säsongspremiären wild card till turneringen i Cordoba. Efter att ha vunnit sin första match var det som om allt lossnade för honom och med titeln överträffades förväntningarna som han under åren haft på sig själv.

”Jag har aldrig trott att jag en dag skulle kunna ta en ATP-titel. Semi kanske men en titel, nej, det har aldrig funnits i mina tankar”, säger han på ATP:s hemsida.

Londero gjorde Grand Slam-debut i årets Franska mästerskap och gick till åttondelsfinal där gruskungen Rafael Nadal vann i tre raka.
Efter att vid säsongsstarten inte ha vunnit en match på ATP-touren har Londero nu 18-11 i matchfacit där.

Skrivet av: Redaktionen - 2019 07 20